Buitenlandse cold casecultuur zorgt ook voor nieuwe lichting cold casespecialisten: Cold Case Advocacy
De aanpak van cold cases en vermiste personen vereist specialisten en een specialistische aanpak. De ontwikkelingen gaan, mede door de biologische en digitale forensisch vakgebieden, enorm snel. Geconstateerd kan worden dat, behoudens op voornoemde gebieden, Nederland ingehaald wordt als het gaat om de organisatie van de aanpak. Tot op heden heeft de centrale overheid sinds de inrichting van de Nationale Politie en daarmee de Voorzieningen cold cases en vermiste personen weinig geïnvesteerd als het gaat om fondsen ten behoeve van mensen en middelen. Het ontbreekt vanuit de centrale overheid aan beleid, toezicht en wetenschap en de inrichting van de aanpak van cold cases en vermiste personen is verre van optimaal georganiseerd. De roep om een landelijke coördinatie van de aanpak van cold cases en vermiste personen wordt luider, waarbij het daarmee ook laagdrempeliger wordt voor nabestaanden en hun advocaten.
In Nederland is naar verluid (niet gevalideerd) sprake van ruim 1700 cold cases en zouden er nog meer dan 1000 moordenaars vrij rondlopen, waarbij de zware zedenzaken mogelijk niet volledig zijn meegenomen. Als maatschappij hebben we dan ook te maken met duizenden nabestaanden die wachten op antwoorden naar aanleiding van het opsporingsonderzoek, ondanks het feit dat de meeste zaken op de plank liggen. Deze nabestaanden hebben dan ook juridische ondersteuning nodig. In het buitenland is in veel landen sprake van een cold casecultuur, wat ook een nieuwe beroepsgroep oplevert namelijk specialisten in cold cases en vermiste personen: advocaten die zich inzetten voor nabestaanden.
Een voorbeeld van de nieuwe lichting cold casespecialisten is Jolynn Rice, oprichter van Cold Case Advocacy (CCA). Het CCA staat voor als organisatie om anderen te helpen en te pleiten voor degenen die het zwijgen zijn opgelegd. De missie van het CCA is om families van slachtoffers van moord te ondersteunen in hun zoektocht naar gerechtigheid. De reis van het CCA begon na het tragische verhaal van Kristin O'Connell, een jonge vrouw die op brute wijze werd vermoord in Ovid in New York op 15 augustus 1985. Geïnspireerd door Kristins moeders onvermoeibare streven naar gerechtigheid voor haar dochter, richtte werd het CCA opgericht om steun aan gezinnen te bieden en pleit te bezorgen voor wetswijzigingen in de staat New York.
Het CCA werkt nauw samen met families om hun cold cases onder de aandacht te brengen in de media, in de hoop nieuwe leads te genereren en de zaken vooruit te helpen. Het CCA begrijpt de enorme uitdagingen waarmee families worden geconfronteerd die gerechtigheid zoeken voor hun dierbaren, en is vastbesloten om de families van slachtoffers van moord meer rechten en middelen te bieden.
Het uiteindelijke doel is om een einde te maken aan de achterstand van meer dan 30.000 onopgeloste cold cases in de staat New York. Het CCA bundelt marketing, psychologie en criminologie in het strafrechtsysteem.
Het CCA staat ook aan de basis van Uncovered.com, waar opgeroepen wordt om mee te doen met de beweging om de cold case achterstanden op te lossen.
-------------------------------------
Op het Cold Case Kennis Centrum is ruimte voor advocaten die gespecialiseerd zijn in cold cases en vermiste personen om een bedrijfsvermelding te doen. Voorwaarde is dat op de bedrijfswebsite van het advocatenkantoor een webpagina geheel gewijd dient te zijn aan de juridische hulp voor nabestaanden.
-------------------------------------