Duitse cold caserechercheur informeert nabestaande persoonlijk: 30 jaar oude cold case opgelost via DNA.
Cold caserechercheurs in Düsseldorf hebben waarschijnlijk een 30 jaar oude moordzaak uit de plaats Meerbusch opgehelderd. Een DNA-match leidde naar een 63-jarige verdachte. "Voor mij geeft het ophelderen van een onopgeloste moord enorm veel voldoening", zegt Guido Adler. Hij is al 25 jaar moordonderzoeker en heeft nu de "cold case" bij de politie van Düsseldorf opgelost. De moord schokte de stad Meerbusch in 1992. Een 50-jarige vrouw werd dood aangetroffen in een maïsveld aan de Rijn. Onderzoekers waren er zeker van dat ze was vermoord. Een dader werd echter niet geïdentificeerd.
De politie heeft destijds enkele huiddeeltjes onder een vingernagel van het lichaam veiliggesteld. De hoop van het cold caseteam was dat misschien de vrouw zich had verdedigd en dit sporen waren van de dader. Maar destijds waren de huiddeeltjes te klein voor een DNA-monster. Nu is het spoor in de cold case echter opnieuw bekeken vanwege nieuwe technische mogelijkheden. Een voltreffer: het DNA is van een man die sinds 1995 in de gevangenis zit voor het doden van een 12-jarige in Baden-Württemberg.
Het openbaar ministerie heeft de 63-jarige nu beschuldigd van moord. Bij veroordeling zou hij levenslang krijgen. Maar omdat hij al levenslang uitzit voor de andere moord, en dat is de maximale straf, doet de nieuwe veroordeling niets veranderen aan de straf voor de dader. De nieuwe beschuldigingen zouden het echter aanzienlijk minder waarschijnlijk kunnen maken dat hij uiteindelijk voorwaardelijk zal worden vrijgelaten.
Het slachtoffer uit het maïsveld in Meerbusch is te zien op een zoekposter in 1994. Waarom de man de vrouw in Meerbusch heeft vermoord, is nog niet definitief opgehelderd. Zelf zwijgt hij over de beschuldigingen. Rechercheur Guido Adler acht een seksueel motief niet onwaarschijnlijk, maar de rechercheurs zijn er niet zeker van - ook omdat er destijds geen sporen van verkrachting op het lichaam waren. Bovenal is Adler nu blij dat hij een verdachte heeft kunnen voordragen aan de nabestaanden van het slachtoffer. Hij belde persoonlijk met de partner van de vrouw. "En hoewel het 30 jaar geleden is, was hij er emotioneel erg door geraakt", zegt de rechercheur: "En daar put ik ook mijn voldoening uit, uit de tevredenheid van de nabestaanden."