Doorgaan naar hoofdcontent

Heersende theorie: de kracht van herhaling. Jacksonville Sheriff's Office start campagne genaamd 'Cold Case Spotlight'.

Sinds het wegvallen van Peter R. de Vries is een enorme leegte ontstaan voor de aandacht en aanpak van cold cases en vermiste personen. Justitie en politie hebben inmiddels al lang de Cold Case Kalender achter zich gelaten en de online platforms zijn gedateerd en verre van actueel en compleet. Vele cold cases en vermiste personen zijn vergeten en zelfs niet meer te vinden op de justitie- en politiewebsites. Justitie en politie hebben een nieuw beleid ingezet en focussen zich nu op enkele zaken. Daarbij wordt vergeten dat de aandacht verslapt van andere zaken, dit terwijl de theorie en de praktijk heeft uitgewezen dat een constante aandacht voor onopgeloste zaken zorgt voor meer bewustwording in de maatschappij. Weet u welke onopgeloste zaken zich bij u in de buurt afspelen? Nederland kent verre van een cold casecultuur en zeker ook het huidige (ambtelijke) beleid (ook binnen de opsporingscommunicatie) is hier debet aan.
 
Soms kan er worden geleerd uit het verleden, waarbij het adagium "De kracht van herhaling" in de reclame- en marketingwereld nog altijd wordt gehanteerd en toegepast. Deze succesformule gaat al een tijdje terug. Zo schreef Thomas Smith in 1885 een gids met de titel "Succesvol adverteren". We zien de relevantie ervan tot op de dag van vandaag. Zijn basisuitleg is beschreven in 20 stappen, waar de zorgvuldige aandacht voor een advertentie pas in de laatste stappen plaatsvindt. Het is dan ook te bevreemden dat de generieke opsporingscommunicatie toegepast wordt op een specialistisch onderwerp als cold cases en vermiste personen. Het vereist een gedegen marketing- en reclameachtergrond om de aanpak van cold cases en vermiste personen als een formule "in de markt te zetten". Waarom schakelen het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie niet deze ervaren groep mensen in om tot een effectieve en efficiente campagne te komen? Vaak genoeg is al gebleken dat externe hulp een absolute meerwaarde heeft bij de aanpak van cold cases en vermiste personen.

Programmamakers als Peter R. de Vries kwamen vaak met een vervolg op een uitzending of zorgde er voor dat het onderwerp over een aantal uitzendingen werd verspreid. Zou de voormalige redactie van Peter R. de Vries niet iets kunnen betekenen voor de nationale opsporingscommunicatie?
In het buitenland zijn ook diverse campagnes opgezet, waarbij geldt dat deze wel vaker voor een langere tijd wordt gehanteerd. Op lokaal niveau zijn er ook vele initiatieven, zoals in Jacksonville in Florida in de Verenigde Staten. Het Sheriff's Office van Jacksonville start een nieuwe campagne genaamd "Cold Case Spotlight" en elke maand zal er een onopgeloste zaak verschijnen die geclassificeerd is als een cold case. Deze maand staat de zaak van Brandy Lea Beverly in de schijnwerpers.
Op woensdag 16 februari 2000 reageerden agenten van het Jacksonville Sheriff's Office aan de westkant van de stad op een melding van overlijden. Bij aankomst vonden agenten het lichaam van de 23-jarige overleden Beverly, die leek te zijn geslagen en neergestoken. Een autopsie uitgevoerd door de Medical Examiner's Office concludeerde dat Beverly's dood een moord betrof. Rechercheurs van Moordzaken verzamelden en onderzochten beschikbaar bewijsmateriaal en volgden aanwijzingen gedurende meerdere jaren op. De leads werden onderzocht en verschillende mensen werden verhoord, maar de zaak werd een cold case. Brandy Beverly was moeder van vier kinderen en was geliefd bij haar familie. Door regelmatig aandacht te vragen voor deze zaak hoopt het cold caseteam op meer achtergrondinformatie rond de dood van Brandy Beverly. Het Sherrif's Office zet een campagne op om de onopgeloste zaken terugkerend in de media te krijgen.


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me