Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaplatform Rijnmond over de vloer bij Voorziening cold cases en vermiste personen: Inkijkje in samenstelling en werkwijze.

Erik Lemmers van mediaplatform Rijnmond is over de vloer bij het Cold Case-team in Dordrecht. Hij spreekt medewerkers over het samenspel tussen techniek en tactiek. Het onmisbare samenspel met het NFI. Welke stappen ondernomen moeten worden zodra een onderzoek operationeel wordt opgepakt. Hoe het contact met nabestaanden is. De wijze waarop de aanpak van Vermiste Personen is georganiseerd. En Erik loopt langs het prikbord met voornamelijk opgeloste zaken, maar de bekendste onopgeloste zaak rondom Sedar Soares wordt ook besproken. 

In 2006 ging Rene Bergwerff met een vaste van in totaal 9 personen binnen regionale recherche in de eenheid Rotterdam van start, ofwel een vaste voorziening voor cold cases en vermiste personen. Redenen voor de start waren de ontwikkelingen zoals DNA en de vraag van nabestaanden of de technieken toegepast konden worden in hun dossier. Inmiddels heeft de voorziening rond de 30 zaken opgelost. Teamleider Rene Bergwerff geeft aan dat elke politieeenheid zelf beslissen hoe de inrichting is van een dergelijke voorziening. Binnen de eenheid is het iets forser ingericht, zoals ook de grote steden Amsterdam en Den Haag, en is sprake van een vaste club mensen van in totaal 11. Mochten er ontwikkelingen zijn in een zaak dan kan het team worden uitgebreid met extra rechercheurs. Het team bestaat uit een teamleider die ook rechercheur is, tactisch rechercheurs, een forensisch medewerker, een analist en ook (eventueel) ondersteunende diensten op het gebied van digitaal en financieel. Het Rotterdamse team werkt zelfstandig en beheren niet kapitale onopgeloste zaken, maken nieuwe dossiers, een tactisch plan en handelen de zaak zelfstandig af. Volgens Bergwerff is geduld hebben het belangrijkste en het team legt zichzelf geen druk op. Kansen zitten in de tijd en met de ontwikkelingen zoals DNA is het wachten op de juiste kans. Belangrijk is het contact met het NFI als het gaat om de ontwikkelingen en waar het team rekening mee kan houden. Aan het woord komen na teamleider Bergwerff zelf ook forensisch rechercheur Jeanet Noordijk en Willem Hartman, rechercheur-coördinator van cold caseonderzoeken. 

De eenheid Rotterdam heeft een eigen archief met niet-opgeloste zaken kapitale delicten. Een van de taken is het onderzoeksdossier helemaal schonen, inscannen en digitaliseren. Het kan ook nog zijn dat het dossier nog elders ligt en het dossier opgezocht moet worden. Reden hiervan is dat vroeger er nog sprake was van verschillende archieven van bijvoorbeeld de gemeente- en rijkspolitie. Niet alles is centraal gearchiveerd. Cold casewerk is veel bureau- en leeswerk, waarbij ook het horen van getuigen, het opvragen van gegevens en het kijken naar openingen in de zaak een onderdeel is als teamactiviteit.  Binnen het cold caseteam lopen meerdere onderzoeken tegelijk. Als een onderzoek weer actief is er contact met nabestaanden en worden deze bijgesproken. Het team gaat hier zorgvuldig mee om. Nabestaanden worden wel bij hele proces betrokken en politie is voor de nabestaanden aanspreekbaar.  De zaak is pas opgelost als er een veroordeling is. Daarvoor kan het onderzoek naar een / de verdachte nog lang duren. Het cold caseteam heef ook te maken met beperkte zittingsruimte en zit aan tijd/termijnen gebonden. Er gaat wel paar maanden overheen voordat een zaak inhoudelijk behandeld wordt. Tijdens het onderzoek kan niet alles worden gedeeld met de nabestaanden en voor hun wordt het pas duidelijk als de zaak rond is en op zitting is geweest. 

Ook houdt het team zich bezig met dagelijkse en langdurige vermissingen en de onbekende doden. In de radiouitzending neemt Erik Lemmer nog enkele zaken door met teamleider Bergwerff. 





Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me