Mediaplatform Rijnmond over de vloer bij Voorziening cold cases en vermiste personen: Inkijkje in samenstelling en werkwijze.
Erik Lemmers van mediaplatform Rijnmond is over de vloer bij het Cold Case-team in Dordrecht. Hij spreekt medewerkers over het samenspel tussen techniek en tactiek. Het onmisbare samenspel met het NFI. Welke stappen ondernomen moeten worden zodra een onderzoek operationeel wordt opgepakt. Hoe het contact met nabestaanden is. De wijze waarop de aanpak van Vermiste Personen is georganiseerd. En Erik loopt langs het prikbord met voornamelijk opgeloste zaken, maar de bekendste onopgeloste zaak rondom Sedar Soares wordt ook besproken.
In 2006 ging Rene Bergwerff met een vaste van in totaal 9 personen binnen regionale recherche in de eenheid Rotterdam van start, ofwel een vaste voorziening voor cold cases en vermiste personen. Redenen voor de start waren de ontwikkelingen zoals DNA en de vraag van nabestaanden of de technieken toegepast konden worden in hun dossier. Inmiddels heeft de voorziening rond de 30 zaken opgelost. Teamleider Rene Bergwerff geeft aan dat elke politieeenheid zelf beslissen hoe de inrichting is van een dergelijke voorziening. Binnen de eenheid is het iets forser ingericht, zoals ook de grote steden Amsterdam en Den Haag, en is sprake van een vaste club mensen van in totaal 11. Mochten er ontwikkelingen zijn in een zaak dan kan het team worden uitgebreid met extra rechercheurs. Het team bestaat uit een teamleider die ook rechercheur is, tactisch rechercheurs, een forensisch medewerker, een analist en ook (eventueel) ondersteunende diensten op het gebied van digitaal en financieel. Het Rotterdamse team werkt zelfstandig en beheren niet kapitale onopgeloste zaken, maken nieuwe dossiers, een tactisch plan en handelen de zaak zelfstandig af. Volgens Bergwerff is geduld hebben het belangrijkste en het team legt zichzelf geen druk op. Kansen zitten in de tijd en met de ontwikkelingen zoals DNA is het wachten op de juiste kans. Belangrijk is het contact met het NFI als het gaat om de ontwikkelingen en waar het team rekening mee kan houden. Aan het woord komen na teamleider Bergwerff zelf ook forensisch rechercheur Jeanet Noordijk en Willem Hartman, rechercheur-coördinator van cold caseonderzoeken.
De eenheid Rotterdam heeft een eigen archief met niet-opgeloste zaken kapitale delicten. Een van de taken is het onderzoeksdossier helemaal schonen, inscannen en digitaliseren. Het kan ook nog zijn dat het dossier nog elders ligt en het dossier opgezocht moet worden. Reden hiervan is dat vroeger er nog sprake was van verschillende archieven van bijvoorbeeld de gemeente- en rijkspolitie. Niet alles is centraal gearchiveerd. Cold casewerk is veel bureau- en leeswerk, waarbij ook het horen van getuigen, het opvragen van gegevens en het kijken naar openingen in de zaak een onderdeel is als teamactiviteit. Binnen het cold caseteam lopen meerdere onderzoeken tegelijk. Als een onderzoek weer actief is er contact met nabestaanden en worden deze bijgesproken. Het team gaat hier zorgvuldig mee om. Nabestaanden worden wel bij hele proces betrokken en politie is voor de nabestaanden aanspreekbaar. De zaak is pas opgelost als er een veroordeling is. Daarvoor kan het onderzoek naar een / de verdachte nog lang duren. Het cold caseteam heef ook te maken met beperkte zittingsruimte en zit aan tijd/termijnen gebonden. Er gaat wel paar maanden overheen voordat een zaak inhoudelijk behandeld wordt. Tijdens het onderzoek kan niet alles worden gedeeld met de nabestaanden en voor hun wordt het pas duidelijk als de zaak rond is en op zitting is geweest.
Ook houdt het team zich bezig met dagelijkse en langdurige vermissingen en de onbekende doden. In de radiouitzending neemt Erik Lemmer nog enkele zaken door met teamleider Bergwerff.