Doorgaan naar hoofdcontent

Nabestaanden putten kracht en hoop uit het landelijke cold caseteam in Frankrijk. 40-jarig oude zaak vermissing 6-jarige Ludovic.

Frankrijk is een enorme slag aan het maken bij de aanpak van cold cases en vermiste personen. De centrale overheid heeft ingegrepen en heeft gezorgd voor een landelijke coördinatie, waarbij volop aandacht is voor kindermoorden en -vermissingen. In vergelijking tot Nederland: Ooit bestond het  succesvolle Landelijk Team Kindermoorden, echter dit werd na een paar jaar ontmanteld. Iets waar destijds vol onbegrip over ontstond. Op dit moment bestaat er geen landelijke coördinatie, zijn de zaken versnipperd binnen de eenheden van de Nationale Politie en is er zelfs geen gevalideerd overzicht van de zaken waarbij minderjarigen het slachtoffer zijn geworden. In de Frans media is er aandacht voor de zaak Ludovic Janvier: 40 jaar later blijft de verdwijning van de zesjarige jongen nog steeds een mysterie. 

Het was 17 maart 1983, in Saint-Martin-d'Hères (Isère) werd de kleine Ludovic, zes jaar oud, midden op straat ontvoerd, onder de ogen van zijn grote broer. Vandaag de dag is de zaak nog steeds niet opgelost. Het dossier is recent overgebracht naar het nieuwe landelijke cold caseteam in Nanterre. Begin maart 1983, vóór de tragedie, bestond de familie Janvier uit Jean-Bernard, de vader van het gezin, Maryline, de moeder, en vier kinderen, Jérôme, zeven en een half jaar oud, Ludovic , zes jaar oud, Virginie , vijf jaar oud, en Nicolas, twee jaar oud. Het gezin woont sinds een paar weken in Isère, in de buitenwijken van Grenoble. Vroeger woonden ze in de Sarthe, waar ze vandaan komen. Ze runden een bakkerij in La Fontaine-Saint-Martin. 

“Ik realiseerde me dat ik iets stoms had gedaan” Hun leven verandert op 17 maart 1983. Die avond is Virginie, het kleine zusje, niet bij haar ouders en haar andere broers zijn het huis van hun tante. Een huis waarin het gezin een paar weken verblijft terwijl ze hun onderkomen zoeken. Virginie viert haar vijfde verjaardag bij haar oma in Sarthe. Even voor 19.00 uur vraagt ​​de vader zijn oudste zoon, Jérôme, om sigaretten voor hem te halen. Jérôme gaat daarheen met zijn twee broers. De winkel is niet ver van huis, aan de andere kant van het plein. Maar hun leven verandert. Onderweg ontmoeten de twee kinderen een man. Hij legt uit dat hij zijn hond is kwijtgeraakt en dat hij snoep zou geven als we hem zouden helpen hem te vinden. Jérôme, die zijn broer vergezelde, herinnert het zich als de dag van gisteren: "Ik liet Ludovic gaan met deze man. Toen ik zag hoe hij me aankeek, besefte ik dat ik iets stoms had gedaan, maar het was te laat. Dit schuldgevoel knaagt nog steeds aan me. De blik van Ludovic achtervolgt me". 

Sinds die verschrikkelijke avond heeft niemand Ludovic meer gezien. Jérôme wordt uiteraard meerdere keren ondervraagd door de politie. Het gaat over een man met een motorhelm en overall. Er wordt een tekening van het signalement gemaakt, maar het doet niets. Er wordt een onderzoek geopend naar de ontvoering van het kind. 

Twee jaar na zijn verdwijning, in 1985, werd in een grot een skelet van een 6-7-jarig kind gevonden. Pas in 2008 vroeg de familie om een ​​DNA-analyse, maar het skelet was verdwenen. Sluiting van onderzoeken, gebrek aan getuigen, ontslag. Deze mysterieuze affaire heeft vele wendingen gehad, maar is nooit echt opgehelderd. Maar de verdwijningen van kinderen zijn in Isère met elkaar verbonden. Van 1980 tot 1990 werden kinderen van 5 tot 15 jaar vermoord, ontvoerd of als vermist opgegeven. Het dossier wordt "De verdwenen kinderen van Isère" genoemd. In 2008 werd een onderzoekseenheid "Mineurs 38" opgericht. De zaak van de verdwijning van de kleine Ludovic is er een van. In 2014 werd het onderzoek gestopt. Een jaar later wordt het onderzoek opnieuw opgestart. 

In 2023, een echte onverwachte hoop: een centrum gewijd aan "cold cases" wordt opgericht aan de rechtbank van Nanterre. Deze divisie heeft sinds haar oprichting 77 onopgeloste zaken overgenomen. Het oudste van de 77 dossiers die in behandeling zijn bij het landelijke cold caseteam is het dossier Ludovic Janvier. Dit drama maakte de familie van Jérôme kapot: "Mijn ouders, die van elkaar hielden, gingen uit elkaar. Mijn moeder zakte weg in een depressie, mijn vader ook. Hij stierf van verdriet in 2007. Hij werd gecremeerd in Sarthe. Vandaag zijn Jérôme en Virginie teruggekeerd naar Sarthe. Al die jaren zijn de broers en zus van Ludovic Janvier blijven vechten zodat de geschiedenis niet vervaagt.

Het cold caseteam in Nanterre heeft uit geheel Frankrijk alle specialisten gecentraliseerd, zodat alle kennis kan worden gedeeld en verder worden uitgespreid over Frankrijk. Inmiddels heeft het team al successen geboekt bij de analyse van recidivisten, seriemoordenaars en zedendelinquenten. 

Bekijk mediabericht


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me