OM Aruba: Zaak Poentje Castro (bekend van Holloway/Van der Sloot/van der Eem-interview) was en wordt weer een cold case.
Poentje Castro, toen 47 jaar oud, was een flamboyant journalist en TV-persoonlijkheid op Aruba en omgeving. Ruim negen jaar al, maakte hij op woensdag, wekelijks een TV programma onder de naam "Un Dia den Bida" ("Een dag uit het leven"). Een zeer populair programma, waarin Castro de meest uiteenlopende gasten, van priesters tot serieverkrachters, van politici tot zwervers uitnodigde. Hij kreeg begin 2008 ook bekendheid in Nederland toen hij Patrick van der Eem interviewde. Van der Eem had kort daarvoor Joran van der Sloot voor een verborgen camera van misdaadjournalist Peter R. De Vries laten praten over de dood van Natalee Holloway.
Van der Eem werd namelijk zelf in het geheim opgenomen nadat hij het interview had gegeven aan Poentje Castro in zijn TV-programma. Van der Eem praatte openhartig verder, in de veronderstelling dat de camera's waren uitgeschakeld. Poentje Castro had echter niet een, maar twee camera's bij zich waarvan er eentje nog bleef filmen. Van der Eem dacht dat de camera uitstond. Van der Eem onthulde dat hij al jaren een vriend van Van der Sloot was, wat in tegenspraak was met zijn verklaring over het de Vries-programma dat hij Van der Sloot net in 2007 had ontmoet. Van der Eem zei dat hij verwachtte miljonair te worden door zijn betrokkenheid in de Holloway-zaak. Hij zei dat hij de persoon kende die zogenaamd het lichaam van Holloway had weggegooid en dat Van der Sloot hem tweeduizend euro had gevraagd om het stilzwijgen van de man te kopen. Volgens de Nederlandse nieuwsdienst Algemeen Nederlands Persbureau was Van der Eem, die een boekdeal had getekend, "woedend" nadat hij hoorde van de opnames en "bedreigde" hij de interviewer, die juridisch advies zocht. Castro werd door het Arubaanse ministerie van Justitie verzocht om geen materiaal uit te zenden dat de Holloway-zaak in gevaar zou kunnen brengen.
Het is inmiddels tien jaar geleden dat Aruba werd opgeschrikt door de moord op de televisiepresentator John Anthony ‘Poentje’ Castro. Op verzoek van het Openbaar Ministerie heeft een team van het Korps Politie Aruba een review gedaan genaamd Apollo. Deze review heeft geleid tot concrete aanknopingspunten voor nader onderzoek op grond waarvan is besloten om een doorstart te maken met het onderzoek. Er zijn met voortvarendheid actief getuigen gehoord die konden bijdragen tot het oplossen van deze zaak. Daarnaast was het team ervan overtuigd dat er personen zijn die meer weten over deze zaak, maar daar nog niet eerder over hebben gesproken. Er werd dan ook nadrukkelijk een oproep gedaan aan personen die kennis hebben over deze moord om zich te melden.
Inmiddels zijn er ook inhoudelijke behandelingen geweest bij de rechtbank rond de man die verdacht wordt van de moord op televisiepersoonlijkheid John A. ‘Poentje’ Castro. Het gaat om de 35-jarige man A.J. R. Hij zou op donderdagochtend 23 december 2010 de destijds 47-jarige televisiepresentator ‘Poentje’ Castro hebben doodgeschoten met twee kogels. De verdachte man werd in september 2021 aangehouden nadat de politie in april van dat jaar de moordzaak op Castro als cold case onder de naam Apollo heropende.
Recent heeft het Openbaar Ministerie besloten om het hoger beroep in te trekken tegen de vrijspraak van de verdachte A.J.R. in de moord van John A. ‘Poentje’ Castro op 22 december 2010. R. werd op 24 mei 2022, bijna 12 jaar na de dood van Castro, door het gerecht in eerste aanleg vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Het OM stelde toentertijd appel in, maar heeft nu, na nadere bestudering van het vonnis, besloten om in de beslissing van het gerecht te berusten. De reden hiertoe is dat het huidige dossier onvoldoende aanknopingspunten biedt om in deze zaak tot het wettig en overtuigend bewijs te komen. Apollo blijft een cold case en zal, als er op enig moment bewijsmiddelen bij komen, worden heropend. Het OM is vandaag in gesprek gegaan met de nabestaanden van dhr. Castro en heeft hen van deze beslissing op de hoogte gesteld.
Van enige betrokkenheid van Van der Eem is nooit gebleken in deze zaak.