Sinds 2004 actief: Cold Case Investigative Research Institute. Praktische toepassing van bundelen kennis.
Waar de ontwikkeling van cold cases en vermiste personen in Nederland achter is gebleven ten opzichte van de buitenlandse ontwikkelingen blijkt wel uit de initiatieven in de publiek-private samenwerking tussen nabestaanden, overheid, Openbaar Ministerie, politie en private organisaties. Zo is de kennis in Nederland niet gebundeld en ernstig gefragmenteerd en ontbreekt het aan een kennisinstituut en -evenementen. Een van de grootste buitenlandse initiatieven is het Amerikaanse Cold Case Investigative Research Institute (CCIRI). Het is opgericht door Sheryl McCollum in 2004 en sindsdien uitgegroeid tot een landelijk netwerk van meer dan 600 forensische professionals en 5.000 studentenvrijwilligers. Gemiddeld besteedt elke student en expert meer dan 780 uur aan casussen. Dat betekent dat er sinds 2004 meer dan 4.000.000 uur zijn besteed aan hulp aan slachtoffers van misdrijven.
Elk jaar selecteert het Instituut een nieuwe cold case om te onderzoeken. De onderzoeken omvatten de moord op vier pachters uit Georgia in 1946, de Boston Strangler, Chandra Levy, de moord op Tupac Shakur in 1996 en de onopgeloste dood van Kaitlyn Arquette in 1989, die werd opgetekend door Kaitlyns moeder Lois Duncan in de ontroerende memoires over waargebeurde misdaad "Who killed my daughter?"
Het hele concept van de organisatie begon toen Sheryl McCollum met een leermodel op de proppen kwam dat studenten aan praktijkcases liet werken. Het programma werd zo goed ontvangen dat het echt van de grond kwam en kreeg de aanhang en de steun van steeds meer studenten. Zelfs doorgewinterde experts op het gebied van strafrecht, forensisch onderzoek en andere gebieden begonnen al snel hun tijd en expertise aan te bieden om te helpen.
Als puur vrijwilligersorganisatie zet elk lid van het Cold Case Investigative Research Institute zich echt in om op elke mogelijke manier te helpen bij het oplossen van cold cases. Leden besteden hun tijd, moeite, kennis en vaardigheden om bij te dragen aan het oplossen van gruwelijke misdaden zoals ontvoering, moord, doodslag en verkrachtingen en aanrandingen.
Het CCIR was ook een van de eerste met campagnes om aandacht te vragen voor slachtoffers en nabestaanden, zoals het lanceren van het Wine Bottle Project. Daarbij werden foto's van slachtoffers op wijnflessen geplaatst om bewustzijn te creëren en hopelijk nieuwe aanwijzingen en informatie te krijgen die kunnen helpen bij het oplossen van deze zaken. Daarnaast heeft het CCIRI tal van andere succesvolle campagnes en projecten ontwikkeld, zoals:
- Het allereerste stripboek waarin een echt slachtoffer van een misdrijf stond afgebeeld, werd gelanceerd in een poging om deze cold case weer onder de aandacht van de media te brengen. Het verhaal werd uitgelicht op de Today Show en had meer dan 4.000.000 hits!
- De beroemde Wine & Crimes hebben het onderzoek naar zaken voor het publiek gebracht. Onder andere via een podcast combineerde het platform experts, een cold case en het grote publiek om samen een echte cold case op te lossen.
- De allereerste Hologram BOLO! CCIRI werkte samen met experts in Illinois in de Verenigde Staten om de hologramposter te ontwikkelen in een poging gezochte verdachten te identificeren en aan te houden.
- Studenten die deelnemen aan het instituut komen vaak zelf terug als experts. In de afgelopen 11 jaar heeft het Instituut meer dan 25 hogescholen en universiteiten en hun studenten ontvangen.
- Directeur Sheryl McCollum en expert Betsy Ramsey hebben een boek geschreven over Cold Cases. Dit boek wordt gebruikt door studenten.