Tweede Kamerlid stelt vragen aan Minister over inzet sportduikers bij vermiste personen. Duiken naar vermisten on-hold. Minister aan zet.
Het WODC heeft cold case (en vermiste personen) aangeduid als een van de meest ingewikkelde processen binnen het politiek bestuurlijk werkveld. Ondanks de uitkomsten heeft de centrale overheid tot op heden weinig tot niets gedaan om de ingewikkelde infrastructuur te laten ontrafelen en te komen tot diverse aanpassingen in de vigerende wetgeving en nieuwe wetgeving te maken in de vorm van de Wet verplichte aanpak cold cases en vermiste personen. Slechts op individueel niveau worden initiatieven genomen namens de nabestaanden, zoals bijvoorbeeld de situatie rond sportduikers die op vrijwillige basis zoeken naar vermiste personen. De Tweede Kamerleden zullen toch echt nader tot elkaar moeten komen om een echte vuist te maken rond het beleid van de aanpak van cold cases en vermiste personen.
Afgelopen weken heeft Mark Strolenberg met nabestaanden, sportduikers en duikexperts gesproken die graag weer naar vermiste personen willen zoeken. Nu worden ze hierbij nog door regelgeving gehinderd. Begin 2021 zijn Kamervragen gesteld, omdat een vrijwilligersorganisatie een boete van 12.000 euro opgelegd kreeg. Sportduikers worden door de Arbeidsinspectie als beroepsduikers gezien, met alle verplichte hoge opleidings- en certificeringeisen van dien. Er is in de wet nog geen onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld (vrijwillige) sportduikers en beroepsduikers bij de brandweer. Dat zorgt ervoor dat er niet meer gedoken wordt en cold-case zaken onopgelost blijven. Strolenberg heeft daarom vragen gestuurd aan de minister. Wat hem betreft wordt de wet aangepast en gaat er gekeken worden naar een overgangsregeling, zodat er dit jaar weer gedoken kan worden door vrijwilligers van hulp- en zoekorganisaties.
Bekijk profiel Tweede Kamerlid Mark Strolenberg
Bekijk Kamervragen
Bekijk mediabericht vermissingszaak
Bekijk uitspraak rechtbank sportduikers