Doorgaan naar hoofdcontent

Een oude theorie bij de aanpak van cold cases zorgt voor een oplossing: Bedreigde getuige durft ruim 40 jaar later wel te praten.

Een oude theorie is dat cold cases ook na decennia kunnen worden opgelost door informatie die getuigen ook al decennia bij zich hebben weten te houden. Het actief en actueel houden van onopgeloste zaken is van evident belang, iets wat binnen de Nederlandse justitie en politie nog niet helemaal is doorgedrongen gezien het ontbreken van een gevalideerde lijst van cold cases en vermiste personen en een tekort aan gespecialiseerde cold caserechercheurs om alsnog getuigen te horen. Dat de oude theorie nog opgaat blijkt uit een zaak die het cold caseteam van Mishawaka nabij Chicago in het midden van de Verenigde Staten heeft onderzocht. Slachtoffer Shelley Ann Werner was 15 jaar oud toen ze de laatste keer op 15 juni 1980 levend werd gezien in Wilt's supermarkt in Mishawaka. Tien dagen later werd haar lichaam gevonden, gedeeltelijk gekleed met een schotwond in haar hoofd, in de buurt van een verlaten gebied met treinrails. 

Ondanks het interviewen van bijna 150 mensen in de eerste jaren van de zaak, heeft de politie geen verdachten kunnen identificeren. Een reden van de beperkte reikwijdte was ook de beperking van de media in die tijd, waardoor alleen op lokaal niveau de zaak bekend was. Met de huidige communicatiemiddelen bleek de zaak meer bekendheid te krijgen. Nu, 43 jaar later, geloven cold caserechercheurs dat ze de moord op slachtoffer Werner hebben opgelost. 

Op basis van informatie van een kroongetuige zeggen cold caserechercheurs dat ze drie mannen hebben geïdentificeerd die betrokken waren bij de ontvoering en moord op het slachtoffer. De mannen zijn nu allemaal overleden, dus er zullen geen strafrechtelijke aanklachten worden ingediend, maar de politie hoopt dat de kennis van wie de daders waarschijnlijk waren, een einde maakt aan de zoektocht van de familie van Werner en de gemeenschap. 

“Het feit dat deze personen overleden zijn, veranderde daar niets aan. We wilden het voor de familie af kunnen sluiten, " zei James Campbell, een voormalige rechercheur van de politie die nu vrijwilliger is bij het cold caseteam in Mishawaka. Uit het onderzoek bleek dat de verdachten kennissen waren van het slachtoffer. Cold caserechercheurs worstelden jarenlang zonder overtuigend DNA-bewijs om door te gaan. Dat veranderde een paar jaar geleden toen een kroongetuige naar voren kwam met informatie over de verdwijning van het slachtoffer. Campbell, die samen met David Dosmann, Tim Corbett, Sam Walsh en Donna Newcomer aan de zaak werkte, zei dat de getuige een vrouw was die geïntimideerd  werd door de verdachten en pas toen twee van hen stierven, voelde ze zich op haar gemak om met de politie te praten. 

"De reden dat sommige van deze dingen zo lang duren, is de angst en bedreigingen die deze verdachten uitten richting getuigen", zei Campbell. "Ze bedreigen hen en hun families en dat is precies wat er in dit geval is gebeurd." Onderzoekers begonnen vervolgens de aanwijzingen van de getuige te bevestigen en ontdekten dat de derde verdachte ook in 2018 was overleden. De aankondiging markeert een einde aan de 43-jarige moord en het geeft nieuwe energie voor het Mishawaka's cold caseteam dat momenteel zeven andere onopgeloste moordzaken onderzoekt en iedereen met informatie vraagt contact op te nemen met de politie.



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me