Cold Case Kenniscentrum en ColdCaseZaken.nl zijn inspiratie voor Nationale Politie: Adverteren voor nieuwe getuigen.
In juli 2022 besteedde het Cold Case Kenniscentrum al uitgebreid aandacht aan het ontbreken van keiharde marketing bij de aanpak van cold cases en vermiste personen. Iets wat bijvoorbeeld de website http://www.coldcasezaken.nl ook al geruime tijd toepast. Binnen Justitie en Politie in Nederland is ook anno 2023 nog sprake van "informatie halen in plaats van brengen." De website van de Nederlandse politie over cold cases zijn (ernstig) verouderd en veelal zijn de instrumenten voor de Opsporingscommunicatie in de experimentele fase. Gelijkend aan de politiek, justitie en politie in het buitenland is het tijd om "informatie te brengen in plaats van alleen te halen." Samen met Subject Matter Experts op het gebied van online marketing kunnen Justitie en Politie een effectieve online strategie opzetten met behulp van een Nederlandse database met cold case dossiers, een Google Ads campagne en een analyse via Google Analytics. Als basis kan dienen het Nationaal Social Media Onderzoek, waarbij de opsporingsdiensten kunnen leren waar de doelgroep zit. De doelgroep van de duizenden getuigen die nog steeds met informatie rondlopen die nog niet is gedeeld met Justitie en Politie. Ook kan de website worden voorzien van een chatmodule met moderators om die twijfelende getuige (overigens is via een Google tool te zien waar deze getuige zich bevindt en op welke zaak hij of zij heeft gekeken) direct te benaderen. Zo is bijvoorbeeld onder oudere getuigen nog steeds Facebook populair. Door de diverse tools van Google en Facebook zijn die getuigen van een bepaalde cold case geografisch bezien te benaderen via Social Media. Met een juiste internetstrategie (bijvoorbeeld via het concept DGDBVD = Doelgroep, Doelbereik en Verdienmodel) kunnen Justitie en politie (voor de nabestaanden) online getuigen bereiken en wellicht nog overhalen om hun essentiële informatie te laten delen. Met alleen Opsporing Verzocht en incidentele multimediale berichten blijven Justitie en politie achteraan lopen in de internetwereld van tegenwoordig. Keiharde internetmarketing zal zorgen voor een groot aantal antwoorden voor nabestaanden.
Tot zover de tekst die werd gebruikt voor het artikel van het Cold Case Kenniscentrum in 2022. Vandaag kondigt de Nationale Politie dat men een nieuwe strategie op Facebook inzet bij de zoektocht naar getuigen: ‘Soms maar drie tientjes kwijt’. Een nieuwe opsporingsmethode. Sinds kort plaatst de politie betaalde oproepen op sociale media als Facebook en Instagram om zo getuigen van misdrijven te vinden. Met die advertenties maakt de politie gebruik van het marketingvernuft en het algoritme van bijvoorbeeld Facebook. Oproepen worden op die manier heel gericht bij bepaalde doelgroepen onder de aandacht gebracht.
De Nationale Politie maakt eindelijk gebruik van "nieuwe" opsporingsmethoden die in het veld van particulier onderzoek en journalisten reeds jaren gemeengoed zijn. Een goede stap richting meer samenwerking met externe subject matter experts.
Bekijk het mediabericht
Bekijk artikel over marketing bij cold cases 2022