Franse rechercheur vecht tegen zijn eigen politieorganisatie (arrogant en traag) en collega's. Zijn wraak: 2 opgeloste cold cases.
Een oud adagium van een oude hoofdagent van politie tot een jonge politieman: "Het is beter om zo weinig mogelijk te doen, want wie weinig doet die maakt weinig tot geen fouten. En wie veel doet en hard werkt, de kans op fouten is groter en wie fouten maakt, maakt geen promotie." Frankrijk heeft een lange indrukwekkende historie met bizarre moorden en seriemoordenaars. De politiek heeft inmiddels ingegrepen en heeft een centrale organisatie in Nanterre (vlakbij Parijs) neergezet om op een landelijk niveau de aanpak van cold cases en vermiste personen te coordineren. Overigens heeft dit inmiddels tot goede resultaten geleid, mede door the-best-of-the-best in het landelijke team op te nemen.
Het is nooit te laat om een misdaad op te lossen. De Fransman Raphaël Nedilko dacht dat hij de mensheid diende toen hij zich met hart en ziel in de politie investeerde. Als nauwgezet en koppig onderzoeker loste hij twee cold cases op na vijfentwintig en achttien jaar mysterie (Maillery- en Blétry-zaken, twee van de "verdwenen van de A6"). Overigens zijn dit onderzoeken en cold cases van de route A6 die door het landelijke coördinatieteam worden uitgezocht.
Maar zijn succes als politieman en rechercheur zal hem paradoxaal genoeg vijanden opleveren: degene die hard werkt en daarin slaagt, is een zandkorrel in de goed geoliede machine om niet te veel te doen. Terwijl de hiërarchie van de organisatie verre van de families van de slachtoffers helpt, gaat Nedilko juist de strijd aan en vecht samen met de families tegen zijn eigen organisatie.
Het boek is een fascinerende duik in het langlopende onderzoek naar twee cold cases, L'Obstiné levert ook een krachtige maar constructieve aanval op tegen de instelling (het politie- en justitieapparaat), die ten onder gaat aan haar arrogantie en traagheid. Met een koppige kracht en een grote intelligentie wijst Raphaël Nedilko op de valstrikken die vanaf het begin een patstelling van de onderzoeken beloven.
Omdat cold cases niet onvermijdelijk zijn.