Doorgaan naar hoofdcontent

Cold case na 542 jaar opgelost, dankzij ontdekking in het Gelders Archief.

"Zeker en vast, Maximiliaan en ik, wij worden goed bestuurd wanneer een ontrouwe schurk zoals Jan van Dadizeele een dergelijke macht heeft over ons [...]. Er zou me geen groter plezier overkomen dan me gewroken te zien op deze verrader!' Aan het woord is Maria, hertogin van Bourgondië en echtgenote van Maximiliaan van Oostenrijk, in 1481, kort na de moord op Jan van Dadizeele. Weliswaar is deze quote uit een in het Gelders Archief bewaarde brief in het Frans opgetekend, want dat was de voertaal aan het Bourgondische hof. Volgens het citaat lijkt Maria dus op de moord aan te sturen, maar zelf heeft ze Jan niet omgebracht. 

Tot nog toe bleef deze bijzondere moordzaak onopgelost, maar dankzij een ontdekking in het archief van de graven en hertogen van Gelre in Arnhem kennen we nu de naam van de dader. De briefschrijver bekent namelijk dat hij de moord heeft gepleegd: hij heette Frederik van Horn. Deze vooraanstaande edelman bekende in de brief dat hij de moordenaar was, met de bedoeling om vergiffenis te krijgen. Met succes: kort nadien kreeg hij genade. 

Het is overigens een belangrijke moord, want de onderdanen van Maria wensten de moordenaar te berechten. Het Bourgondische hof heeft dat echter tegengehouden door Frederik vergiffenis te schenken, en werkte zo de tegenstellingen in de Nederlanden in de hand. Een lange opstand tegen de Bourgondische vorsten zou hiervan het gevolg zijn. Maria zelf zou die opstand niet meer meemaken, want enkele maanden later stierf ze onverwachts door een val van haar paard. 

Of Maria de vermelde woorden écht heeft uitgesproken blijft onzeker, want de vraag is of we Frederik van Horn hierin mogen geloven; de brief diende immers om de moord goed te praten. Hoe dan ook: we kennen nu zijn naam, en de cold case is na heel lang wachten opgelost! 

In het tijdschrift Francia verschijnt in 2024 een artikel met tekstuitgave van het verweerschrift van Frederik van Horn.

Bekijk mediabericht
Bekijk archiefbericht



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me