Doorgaan naar hoofdcontent

UPDATE: Rechtbank Bonn beslist: Detlef M. niet moordenaar van Claudia Otto. Complexiteit van DNA in een Duitse cold casezaak.

"Deze coldcase blijft koud!". Zo opende de Duitse media over een inmiddels beruchte cold case. Na 37 jaar was er grote hoop dat de onderzoekers eindelijk de moordenaar van Claudia Otto uit Lohmar hadden gevonden. Maar nu heeft de regionale rechtbank van Bonn het vonnis geveld: vrijspraak voor Detlef M. Ook al is de man al een veroordeelde dubbele moordenaar. 

Zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging pleitten voor vrijspraak van de verdachte. Een nieuw rapport van de forensische geneeskunde in München heeft de 67-jarige vrijgesproken. Op het lichaam van Claudia Otto kon ze geen DNA-sporen vinden. Daarom kwam de regionale rechtbank van Bonn tot de beslissing: Detlef M. is niet de moordenaar van de dochter van de herbergier. De jonge vrouw werd in 1987 gewurgd met een nylon panty en een stropdas. De politie vond het lichaam van de 23-jarige in haar appartement direct boven het restaurant van haar ouders. Op dat moment is Detlef M. een vaste klant in het restaurant. Maar de onderzoekers konden destijds geen moordenaar oppakken en de zaak van Claudia Otto werd een cold case. 

Een jaar later, in 1988, vermoordde Detlef M. een kind en zijn grootmoeder in Sauerland. Hiervoor werd de 67-jarige juridisch veroordeeld als dubbele moordenaar en zat hij bijna de helft van zijn leven in de gevangenis. Maar Detlef M. ontkende altijd de moord op Claudia Otto.

Dankzij een nieuw DNA-analyseproces kwam Detlef M. in 2017 voor het eerst in het middelpunt van het onderzoek. Het DNA is afkomstig van een zelfklevende film die in 1987 van het lichaam van de jonge vrouw werd afgenomen. Maar tijdens het onderzoek werden ook sporen gevonden van een medewerker van de Staatsrecherche. Het valt niet uit te sluiten dat de sporen tijdens het onderzoek vermengd zijn. Daarom heeft de regionale rechtbank van Bonn in december 2022 de aanklacht ingetrokken en opdracht gegeven tot een tweede analyse. Bij de tweede analyse konden geen sporen van Detlef M. worden gevonden. Dus zelfs na 37 jaar is het onduidelijk wie Claudia Otto heeft vermoord.


------------------------------------------------
De getuigen zijn zo oud of ziek dat ze niet meer kunnen worden gehoord, aldus justitie en politie in Duitsland. 36 jaar na de moord op herbergiersdochter Claudia Otto uit Lohmar nabij Keulen probeert justitie de zaak af te ronden. Sinds afgelopen woensdag moet de 67-jarige Detlef M. uit Detmold  (noordwest Duitsland) opnieuw terechtstaan ​​voor de jury van Bonn, die door het openbaar ministerie wordt beschuldigd van het wurgen van de 23-jarige Claudia Otto in haar appartement boven het restaurant “Naafshäuschen” in de nacht van 9 mei 1987. De verdachte zou ook de dagopbrengst van 6.100 Duitse mark hebben gestolen. 

Het eerste proces tegen de beklaagde werd op 1 december 2022 verrassend opgeschort omdat het enige bewijs dat zijn schuld kon bewijzen, namelijk DNA-sporen, mogelijk niet goed is onderzocht door het Forensische Geneeskunde Instituut van de Universiteit van München. Sporen van het slachtoffer en de verdachte kunnen in het laboratorium door elkaar zijn gebruikt. De strafkamer trok vervolgens het arrestatiebevel in en de verdachte verliet de rechtbank als een vrij man. Tijdens het nieuwe proces voor dezelfde kamer liet de 67-jarige zijn advocaat Uwe Krechel 's ochtends uitleggen: "Ik ben onschuldig, ik heb niets te maken met de misdaad waarvan ik wordt beschuldigd." 

Volgens waarnemers zal het moeilijk zijn om te bewijzen dat hij de moord heeft gepleegd. Getuigen die Claudia Otto voor het laatst hebben gezien, zijn overleden of zijn zo oud en ziek dat ze niet meer kunnen worden geïnterviewd. 

Een textielvezel die uit het lichaam werd gehaald, paste niet bij de kleding van de verdachte. Ook zijn vingerafdrukken werden niet ontdekt in de omgeving van de plaats delict, ook al was hij aan het werk op een bouwplaats in de buurt van het restaurant en hij een frequente gast was. De Landsrecherche (LKA) van Noordrijn-Westfalen beweert echter DNA-sporen te hebben ontdekt op het lichaam van het slachtoffer die afkomstig zouden kunnen zijn van de verdachte. Daarom werd hij in december 2017 gearresteerd. Uit forensisch onderzoek bleek ook ontlastend bewijs gevonden te zijn, waarop het arrestatiebevel werd ingetrokken. De verdachte werd in april 2022 opnieuw vastgehouden, maar op 1 december 2022 weer vrijgelaten. De jury gaf destijds opdracht om de genetische vingerafdruk verder te testen. Het resultaat zal op de volgende dag van de hoorzitting, aanstaande 9 oktober, worden gepresenteerd.

Een jaar na het misdrijf tegen Claudia Otto vermoordde verdachte het kind van een ondernemersgezin en zijn grootmoeder in Eslohe (Sauerland). De verdachte in de zaak tegen Claudia Otto werd vervolgens tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. In deze zaak heeft verdachte M. wel een bekentenis afgelegd, hoewel hij altijd heeft ontkend dat hij de 23-jarige heeft vermoord.




Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me