Duitsland maakt grote stappen in kwalitatieve opsporingscommunicatie: Continueert campagne Amerikaans model.
Aandacht vragen voor cold cases en vermiste personen kan alleen door te leren van het bedrijfsleven: keiharde marketing. Constant bezig blijven met hoe potentiele getuigen toch over te halen om te komen met die Gouden Tip. In het bedrijfsleven is het concept DGDBVD heel normaal: Doelgroep, Doelbereik en Verdienmodel. Het is eenvoudig te vertalen naar wie zijn mijn potentiele getuigen, waar zitten die potentiele getuigen en het verdienmodel is die Gouden Tip. Al heel lang gebruiken de Amerikanen een vrij harde marketingboodschap in cold cases en vermiste personen: Grote billboards en / of posters waarop de foto van het slachtoffer staat met een tekst alsof het slachtoffer zelf de vraag stelt aan de billboardlezer wie hem / haar heeft vermoord. Het zijn confronterende billboards en posters, maar wel direct en duidelijk. Het speelt overduidelijk op het geweten van de potentiele getuige, zeker als het billboard of poster overtal terug te vinden is in het gebied waar nog potentiele getuigen kunnen verblijven.
Een van de Europese landen die grote stappen maakt in de aanpak van cold cases en vermiste personen is Duitsland. De Duitse justitie en politie gaan gedegen te werk en voeren gedegen en kwalitatief zeer goede campagnes. Samen met Aktenzeichen XY (de Duitse versie van Opsporing Verzocht) is er volop aandacht voor veel vergeten onopgeloste zaken zoals die van Klaus Berninger. De zaak houdt onderzoekers al meer dan dertig jaar bezig. Een Sonderkomission (SOKO = Duitse Team Grootschalig Opsporing TGO)) start nu een flyeractie in de moordzaak van bakkersleerling Klaus Berninger uit Wörth am Main in de wijk Miltenberg in midden-Duitsland. Het team hoopt hoopt dat dit meer aandacht gaat opleveren.
In het kader van het onderzoek naar de onopgeloste moord op Klaus Berninger wenden de onderzoekers zich opnieuw tot het publiek. Ook zorgt SOKO er voor dat de zaak de aandacht krijgt in de uitzending "Aktenzeichen XY... Unsolved". Volgens een persbericht zijn er al ongeveer 250 tips binnengekomen van de bevolking. Ook een uitzending op de ARD leverde al meer dan 50 tips op. Als onderdeel van de uitgevoerde verhoren werden de omstandigheden die de dood van Klaus Berninger veroorzaakten verder gereconstrueerd. De volgende stap voor de speurders is dan ook de uitzending in de bekende misdaadshow. Met de flyeractie wilde de politie zoveel mogelijk huishoudens in Wörth, Elsenfeld en Erlenbach vooraf bereiken, zodat zoveel mogelijk mensen uit de regio het programma konden zien. Ook kan het tv-format helpen om mogelijke getuigen te bereiken die niet meer in de Beierse Untermain wonen. SOKO vertrouwt ook op persoonlijk contact met omwonenden.
Volgens de politie heeft de Beierse Staatsrecherche een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van de dader. Achtergrond van de zaak: De toen 16-jarige Klaus Berninger uit Wörth am Main in de wijk Miltenberg verdween op 20 december 1990. Drie dagen later vonden twee wandelaars het lichaam van de bakkersleerling in een bos nabij het stadje aan de Beiers-Hessische grens. De politie gaat ervan uit dat de tiener is vermoord. Volgens wat toen bekend was, is hij door geweld om het leven gekomen met een scherp stuk gereedschap tegen zijn nek.
Bekijk het mediabericht
Bekijk de speciale opsporingspagina Duitse politie