Geen zichtbaar beleid, onderzoek en toezicht proces aanpak cold cases en vermiste personen. Blijft bij "monitoren" en "regievoering".
In 2012 is een enorme reorganisatie doorgevoerd, waarbij specifiek het proces voor de aanpak van cold case en vermiste personen staat beschreven. Nu ruim tien jaar later blijkt weinig departementaal beleid en toezicht op dit proces zichtbaar en daarmee transparant te zijn. Er is aandacht voor de forensische kant, echter voor het proces en de organisatie binnen de politie (en daarmee ook justitie) blijft de ambtelijke en politiek bestuurlijke betrokkenheid ondoorzichtig. Het inrichtingsplan beschrijft het volgende:
- "Binnen deze teams is tevens voorzien in een basisvoorziening ten behoeve van de aanpak van cold cases."[blz. 67 Inrichtingsplan Nationale Politie']
- "Team Grootschalige Opsporing: Binnen het team zijn taken belegd op het gebied van grootschalige opsporing, coördinatie van vermiste personen, gedragskundige advisering en cold case-aanpak. Kerntaken van het team zijn: Voorzien in TGO-teamleiders. Coördineren en beheren van de TGO-organisatie. Coördineren van het werkterrein van vermiste personen. Regie voeren op cold cases." [blz. 147 Inrichtingsplan Nationale Politie]
- "Ten behoeve van cold cases is een structurele voorziening (backbone) ingericht. De taak van de backbone is regie voeren op de cold cases. Landelijk wordt vanuit de korpsstaf het aantal cold cases gemonitord. De cold case-voorziening staat onder leiding van een operationeel expert. De taken worden uitgevoerd door een senior tactische opsporing, een operationeel specialist ten behoeve van gedragskundige advisering en een assistent Intake en Service ten behoeve van administratieve ondersteuning van cold cases. Ook het coördinatorschap Vermiste Personen is hierin belegd; tevens worden de herzieningsverzoeken van hieruit behandeld. Vanuit het speelveldmodel kunnen, indien noodzakelijk, meerdere functionarissen binnen het team Generieke Opsporing worden ingezet ten behoeve van de cold cases. Hetzelfde geldt voor ondersteuning vanuit de Forensische Opsporing ten behoeve van cold cases, of andere specialistische capaciteit." [blz. 148 Inrichtingsplan Nationale Politie].
In Nederland wordt gesproken over cold caseteams, formeel bestaan er geen cold caseteams in Nederland. Sterker nog, elke eenheid binnen de Nationale Politie kent een eigen inrichting van de voorziening. Er wordt duidelijk gesproken over een voorziening ofwel een "faciliteit" en niet over een "team". In het Inrichtingsplan staat hoe een dergelijke cold case-faciliteit ingericht dient te zijn per eenheid. Een duidelijke norm. Alle bovengenoemde activiteiten betreffen een norm of zijn dusdanig beschreven dat er normen uit voortvloeien. Ook zorgt de bovengenoemde tekst voor beleidsvorming, beleidsontwikkeling en beleidsuitvoering.
Toch hebben de belangrijkste gremia rond het proces van de aanpak van cold cases en vermiste personen tot op heden geen zichtbaar beleid en toezicht ingericht. Een van de meest complexe processen binnen onze maatschappij staat niet op de kaart bij het departement van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en de Inspectie Justitie en Veiligheid.
Het meest opvallende is nog wel dat het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum geen actie heeft ondernomen op een eerdere rapportage van PWC in opdracht van het ministerie waaruit blijkt het proces van de aanpak van cold cases en vermiste personen een van de meest ingewikkelde processen is voor de centrale overheid en maatschappij.
Het resultaat is dat nabestaanden en professionals niet terug kunnen vallen op deze bepalende gremia. Ook is er geen verantwoording en verantwoordelijkheid. Dit blijkt uit het feit dat tot op heden de werkplannen en jaarrapportages geen enkele vermelding kennen als het gaat om verantwoording en verantwoordelijkheid rond het proces van de aanpak van cold cases en vermiste personen.
De enige weg voor nabestaanden en professionals is de Wet Open Overheid om de (centrale) overheid tot verantwoording te roepen en verantwoordelijkheid te laten nemen voor het tot nu toe gevoerde beleid.
Met de huidige inrichting blijft het bij "monitoren" en "regievoering", zonder dat er een daadkrachtige organisatie wordt opgezet die daadwerkelijk overgaat tot de aanpak van cold cases en vermiste personen.
Bekijk jaarbericht Inspectie Justitie en Veiligheid 2022
Bekijk jaarverslag Nationale Politie 2022
Bekijk jaarbericht Openbaar Ministerie 2022
Bekijk Terugblik 2022 WODC
Bekijk Rijksjaarverslag Justitie en Veiligheid
Bekijk jaarverslag Nationale Politie 2022
Bekijk jaarbericht Openbaar Ministerie 2022
Bekijk Terugblik 2022 WODC
Bekijk Rijksjaarverslag Justitie en Veiligheid