Doorgaan naar hoofdcontent

Inspirerend. Amerikaanse universiteit ontwikkelt programma voor studenten journalistiek: Cold Case Journalism.

Een absoluut inspirerend idee voor Europese universiteiten: een studieonderdeel Cold Case Journalism. Studenten journalistiek aan de Universiteit van Utah in de Verenigde Staten verwachten misschien niet dat ze moorden zullen onderzoeken als onderdeel van hun curriculum, maar dat is precies wat ze vorig semester deden in COMM 5850: Cold Case Journalism. Gedurende het hele voorjaarssemester gebruikten de studenten die aan de klas deelnamen onderzoekstechnieken om een reeks moorden in Salt Lake City te onderzoeken, waar alle slachtoffers deel uitmaakten van de LGBTQ+-gemeenschap. Samen hebben ze de resultaten van hun inspanningen uitgewerkt in een diepgaand artikel dat onlangs is gepubliceerd door de Salt Lake Tribune. 

De studenten begonnen het semester met het onderzoeken van drie zaken, maar concentreerden zich uiteindelijk op de onopgeloste moord op Doug Coleman. Coleman was een jonge, verlegen, homoseksuele man met artistieke gevoeligheden, maar had volgens zijn familie ook te maken met ernstige geestelijke gezondheidsproblemen. Hij werd vermoord terwijl hij naar huis liep en achtergelaten in een lege Union Pacific-wagen nadat hij in zijn hoofd en maag was geschoten. Hoewel de politie een hoofdverdachte had, werd hij nooit aangeklaagd. 

De klas, onder leiding van journalist Eric Peterson, werd verdeeld in groepen die aan verschillende delen van het verhaal werkten en elke groep leverde een unieke bijdrage aan het uiteindelijke stuk. “In de eerste dagen van de les vertelde ik de studenten dat ik veel tijd had besteed aan het onderzoeken van deze gevallen voor eerdere rapportages die ik had gedaan, maar dat het altijd een voordeel was om met een frisse blik naar een zaak te kijken,” zei Peterson. “Dat bleek helemaal waar toen een van de leerlingen in de klas enkele Google-operators gebruikte om het zaaknummer uit een van de politierapporten te doorzoeken om te zien wat er naar boven kon komen.” De student kon een intern stadsbegrotingsdocument uit 2014 opgraven waarin de politie de hoofdverdachten van de moord op Coleman noemde. Omdat de afdeling deze verdachten had genoemd, kon de klas die informatie gebruiken om te betogen dat het volledige politierapport van Coleman ongeredigeerd moest worden vrijgegeven.  

“Dit is meestal een moeilijk verzoek en zal waarschijnlijk worden afgewezen, vooral als een zaak nog open is, zelfs als het erg koud is. Maar het argument werkte en we kregen het volledige dossier.” Met het volledige rapport konden de studenten het verhaal van de zaak vollediger vertellen dan ooit tevoren. Toen Peterson de familieleden van Coleman interviewde, waren ze niet eens op de hoogte van de namen van de hoofdverdachte van de afdeling. De studenten brachten het eerste kwart van de les door met het leren begrijpen van documenten en het indienen van verzoeken om openbare registers onder de Government Records Access and Management Act, beter bekend als GRAMA. Vervolgens concentreerden ze zich op onderzoeksverhoren en kregen ze training in trauma-geïnformeerd interviewen door gastsprekers. Erin Alberty, journalist die de Pulitzerprijs won, sprak met de klas over moeilijke soorten interviews en Justin Boardman, een voormalig rechercheur op het gebied van seksuele misdrijven, sprak over op trauma gebaseerde onderzoeken. De studenten hoorden ook van een privédetective, een cold case-detective van de Unified Police Department, een homohistoricus en meer. 

De klas besteedde tijd aan het leren zoeken naar archiefnieuwsartikelen en het ophalen van gegevens uit de afdeling bijzondere collecties van de universiteit. Ze bezochten zelfs een forensisch DNA-laboratorium om de wetenschappelijke uitdagingen van het oplossen van cold cases te begrijpen. 

De studenten gingen in groepjes aan de slag om aan de verschillende aspecten van de casus te werken. Eén groep concentreerde zich op het vragen aan de aanklagers waarom er geen aanklacht werd ingediend in de zaak. Een andere groep concentreerde zich op de LGBTQ-geschiedenis uit die periode en een andere groep concentreerde zich op de manier waarop de politie de zaak onderzocht. Een groep studenten, die geïnteresseerd waren om de journalistiek in te gaan, ontwikkelden een korte video die bij het verhaal paste. 

De studenten die aan de les deelnamen, beschikten over waardevolle journalistieke vaardigheden, zoals het opvragen van documenten, het bestrijden van weigeringen van documenten, het afnemen van onderzoeksgesprekken en vooral het opzetten van een groot onderzoeksproject van begin tot eind. Het succes was groot te noemen en het programma voor de studenten wordt verder uitgebreid en ontwikkeld.  



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me