Doorgaan naar hoofdcontent

Justitie en politie zullen moeten anticiperen op Amerikaans model: Publiek-privaatrechtelijke samenwerking.

Iets wat absoluut nog over gaat waaien is de publiek-privaatrechtelijke samenwerking tussen justitie, politie en non-profitorganisaties. In Nederland (en Belgie) zijn dit soort samenwerkingen nog ver te zoeken, omdat justitie en politie nog steeds intern zijn gericht en niet open staan voor dit soort samenwerkingen. Een contradictie omdat justitie en politie het niet is gelukt om de zaak op te lossen en subject matter experts en andere professionals een absolute meerwaarde kunnen hebben in het proces van de aanpak van cold cases en vermiste personen. De verantwoordelijken binnen justitie en politie zullen toch moeten anticiperen op dit uit Amerika komende fenomeen, namelijk een stichting direct gerelateerd aan een cold caseteam van de politie. Een stichting die zelfstandig opereert met behulp van een subsidie en donaties. 

Niet ondenkbaar is dat aan elke eenheid van de Nationale Politie een zogenaamde Stichting Ondersteuning Voorziening Cold Cases en Vermiste Personen[naam eenheid] zal ontstaan. 

De Fort Worth Police Departement (FWPD) Cold Case Support Group werd recent opgericht als een officiële non-profitorganisatie ter ondersteuning van de strafrechtelijke onderzoeksinspanningen van de Cold Case Unit van de politie van Fort Worth in de Verenigde Staten. Het is een aparte entiteit van de politie van Fort Worth. De missie is om te helpen bij het verstrekken van de nodige middelen om cold case-moorden in Fort Worth op te lossen. Alle donaties aan de organisatie zullen worden gebruikt door de FWPD Cold Case Support Group, maar blijven los van enige overheidsfinanciering. Dit betekent dat elke gedoneerde dollar rechtstreeks naar de ondersteuning van de onderzoeksinspanningen van de Cold Case Unit gaat. 

De focus ligt op zaken die al jaren onopgelost zijn gebleven en te werken aan om het verkrijgen van de nodige middelen en steun te bieden aan de nabestaanden. Als organisatie komt de FWPD Cold Case Support Group in aanmerking voor fiscaal aftrekbare donaties van individuen, bedrijven en andere organisaties. Deze donaties helpen bij het financieren van de inspanningen om cold cases te onderzoeken en op te lossen, inclusief de kosten van DNA-testen, forensische analyse en andere onderzoekstechnieken. 

De  Cold Case Unit van de politie van Fort Worth bestaat uit een groep toegewijde, ervaren rechercheurs wiens missie het is om lang sluimerende zaken te heropenen en te proberen deze op te lossen met behulp van moderne forensische analyse. 

De kosten van forensisch onderzoek in cold cases zijn aanzienlijk en variëren doorgaans van tienduizenden tot zelfs honderdduizenden dollars. Financiering is de sleutel. Forensische genealogie is een ander type DNA-test dat mogelijk nieuwe aanknopingspunten kan opleveren en meer zaken kan oplossen. Hoewel de kosten van testen een barrière kunnen vormen, is het een waardevol instrument bij het oplossen van cold cases en het brengen van gerechtigheid voor slachtoffers en hun families. Omdat de beschikbare middelen beperkt zijn, zamelt de FWPD Cold Case Support Group geld in om te betalen voor testen, wat zou kunnen helpen bij het oplossen van meer cold cases. Het geld dat wordt gedoneerd aan de FWPD Cold Case Support Group zal niet alleen bijdragen aan de financiering van forensische genealogische tests, maar ook middelen verschaffen voor andere soorten tests, zoals analyse van sporen en bewijsmateriaal. In veel cold cases zijn getuigen of familieleden uit Fort Worth verhuisd en rechercheurs moeten vaak door het land reizen om met hen te praten. De reis- en verblijfkosten kunnen snel oplopen en het budget van de cold case-eenheid van een politiebureau onder druk zetten. Door donaties te accepteren kan de stichting deze kosten helpen dekken en meer middelen ter beschikking stellen om cold cases te onderzoeken, wat mogelijk tot nieuwe leads kan leiden en meer cases kan oplossen.

Bekijk de nieuwe website van FWPD Cold Case Unit Support Group




Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me