Doorgaan naar hoofdcontent

Net over de grens Zeeland: Man met Hollands accent en mogelijk Filipijnse vrouw gezocht in zaak Oostende België.

Op het platform van het Cold Case Kennis Centrum is al veel aandacht besteed aan de ontwikkelingen van de aanpak van cold cases en vermiste personen in Belgie. Waar het nog aan schort is de samenwerking voor het grensgebied. Justitie en politie hebben nog te weinig gedaan aan de samenwerking bij de aanpak van cold cases en vermiste personen. Zo is er een Belgische zaak waar gezocht wordt naar een getuige (man) met een Nederlands accent, een oproep die niet tot nauwelijks in de Nederlandse media is verschenen of aandacht is besteed binnen de opsporingscommunicatie. Het wordt langzamerhand tijd voor een Europese verplichte aanpak van cold cases en vermiste personen, daar er vele grensoverschrijdende zaken op de plank liggen. Een uitdaging voor de gemiddelde Europese parlementariër met justitie en politie in de portefeuille. 

Op maandagavond 16 mei 2016 omstreeks 22.45 uur vertrok de 30-jarige chef-kok Pieterjan Bentein met zijn fiets van aan het restaurant “Petrus” in Oostende. Zijn shift zat er op en Pieterjan wilde nog een pintje gaan drinken. Uit het onderzoek blijkt dat hij eerst naar het café “Copador” is gegaan en vervolgens naar het café “Pura Vida.” In dit café is Pieterjan nog gezien met zijn gsm. Iets na 02.00 uur ging hij nog een pita halen. Tijdens het wachten sprong hij ook nog even de nachtwinkel, aan de overkant van de straat, binnen om een paar blikjes te kopen. Vervolgens stapte hij met zijn 2 zakjes gevuld met blikjes en pita’s op zijn fiets. Hij reed hij via de Madridstraat, Jozefstraat II-straat en de Vindictivelaan naar huis. Iets later, omstreeks 02.30 uur (17/05) zag een toevallig voorbijrijdende politiepatrouille Pieterjan bewusteloos liggen op de Konterdamkaai. Er was niemand in de buurt. 

Wat er precies is gebeurd, weet tot op vandaag de dag, niemand. Ofwel is Pieterjan ongelukkig ten val gekomen, ofwel is hij door iemand van zijn fiets getrokken. Hij lag naast zijn fiets, de zakjes met zijn pita’s en blikjes nog aan het stuur. Pieterjan werd zwaargewond aan het hoofd het ziekenhuis binnengebracht, maar overleed aan zijn verwondingen. Nu, 7 jaar later, trachten politie en parket nog steeds antwoorden te krijgen op meerdere opsporingsvragen. 

Uit het onderzoek blijkt dat tussen de nachtwinkel en de pitazaak Pieterjan een koppel tegenkwam. Het ging om een man met Hollands accent en een vrouw, een Filipijns type. Volgens de uitbater van de nachtwinkel had Pieterjan een discussie met hen en het zou het zelfs tot wat trekken en duwen zijn gekomen, maar dit was volgens de uitbater enkel wat grappen en grollen. Toch wil de politie deze personen graag identificeren en spreken. Indien deze discussie niets te betekenen had, dan kan deze piste afgesloten worden. 

Het overlijden van Pieterjan Bentein wordt door de politie als verdacht beschouwd aangezien zijn gsm toestel  - een zilverkleurige Apple Iphone 6- werd gestolen. In het hoesje zaten ook zijn identiteitskaart en bankkaarten.  De gsm is twee dagen later, op 19 mei 2016, opgedoken in een telefoonwinkel in Duinkerke (Frankrijk), en daarna in Engeland. Daar loopt het spoor dood. De politie is op zoek naar de persoon die de Gsm van Pieterjan in Duinkerke gaan verkopen is en/of deze in Duinkerke gekocht zou hebben. Opvallend is ook dat een taxichauffeur gezien heeft dat er die nacht iemand op de grond lang op de Konterdamkaai met een fiets naast hem. De taxichauffeur is niet gestopt omdat er op dat ogenblik verschillende mensen rond die persoon stonden. De politie gaat er vanuit dat dit om Pieterjan ging. Het waren vier jonge mannen, één van hen droeg een ruitjeshemd, en twee jonge vrouwen. Het waren vermoedelijk allemaal twintigers en wellicht waren ze te voet. Even later waren deze mensen verdwenen.  Mogelijk waren ze alleen getuige en dachten dat het wel goed zou komen met Pieterjan, maar het kan ook zijn dat één van hen Pieterjan van zijn fiets heeft getrokken. Misschien zijn er personen uit dit entourage die daar spijt van hebben of die daar niets mee te maken wilden hebben. 

“Naar aanleiding van de uitzending, kwamen verschillende tips binnen,” vertelt politiewoordvoerder Eline Goeminne. “Daar zijn we heel tevreden over want dat betekent dat we het onderzoek kunnen verder zetten. Op dit ogenblik zijn er twee namen binnen gekomen. De politie is bezig de namen te linken aan de feiten.” Laat het de politie weten via het gratis telefoonnummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu. Wel wordt nog gezocht naar de man met het Hollandse accent met een vrouw van Aziatische / Filipijnse afkomst.

Bekijk opsporingsbericht



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me