Doorgaan naar hoofdcontent

Politie.nl: Gedateerde en niet complete online opsporingsdossiers. Ook dossiers worden gemist. Bedreiging voor Gouden Tips.

Hoe weet je als getuige of een zaak nog onopgelost is en of justitie en politie nog informatie willen hebben over deze cold cases en vermiste personen? Zo is de laatste officiële berichtgeving op Politie.nl over de vermiste Henk Vierwind alweer van 2013: "Henk is met zijn auto vertrokken, een blauwe Volvo V40, naar een afspraak in Noord Limburg. Hij zou naar een afspraak gaan in Noord Limburg, maar is daar niet aangekomen. Zijn auto waarmee hij vertrokken is, is inmiddels teruggevonden in België op 9-12-2013. Sindsdien heeft niemand meer iets van hem vernomen." De informatie rond cold cases en vermiste personen op de opsporingspagina's van de Nationale Politie zijn te vaak niet compleet of gedateerd, zo ook rond het dossier van Vierwind. De informatie is gedateerd en er werkt een belangrijke hyperlink naar dossierinformatie niet. Een gemiste kans in de opsporingscommunicatie en daarmee een bedreiging voor Gouden Tips. 

Sommige zaken zijn zelfs niet meer terug te vinden op Politie.nl, zoals een van de meest beruchte kindermoorden Kumral Bagci. Dit terwijl uit de praktijk blijkt dat er nog volop informatie beschikbaar is en kan komen in deze onopgeloste zaken. Het risico hiervan is dat getuigen met wellicht de Gouden Tip en / of andere informatie niet zullen delen en daarmee de Voorzieningen Cold Cases en Vermiste personen belangrijke informatie zullen missen. Informatie die wellicht zal leiden tot de waarheidsvinding voor nabestaanden. 

In 2021 duiken er telefoons op van de in 2013 verdwenen Henk Vierwind (50) uit Nederweert, zo bevestigt de politie destijds. Deze bevatten mogelijk cruciale informatie over zijn laatste dagen. De politie Oost-Nederland gaat ze onderzoeken en heropent de zaak mogelijk. De weduwe van Vierwind, Jeannette Pieper, tipte De Telegraaf over de vondst. Pieper (53) vond de Pretty Good Privacy-toestellen waarmee versleuteld gecommuniceerd kan worden, toen ze spullen van Vierwind doorzocht. Ze vond de BlackBerry-toestellen en codes die er vermoedelijk bij horen vorige maand. ,,Henk had er een stuk of wat, maar deze waren we kwijt. Ik hoop dat de recherche er iets mee kan.”

Het blad Panorama besteedt uitgebreid aandacht aan de zaak: "Maandag 20 juni 2022 is de laatste dag uit het leven van de Nederlandse drugscrimineel Roland Masolijn. Maar dat weet de geboren Brabander bij het krieken van de morgen nog niet. In de Namibische kustplaats Swakopmund, hemelsbreed op ruim 8000 kilometer van zijn geboorteplaats Eindhoven, voelt de man zich betrekkelijk veilig. Hij heeft een huis gehuurd in de wijk Ocean View, waar hij met zijn vriendin een onbekommerd leven probeert te leiden. Ver van Nederland, waar hij ooit een straf uitzat voor de moord op Eindhovenaar Michel Stuiver en als drugscrimineel de nodige vijanden heeft gemaakt. Maar aan dat ogenschijnlijk rustige leventje komt op die 20ste juli, rond 16.00 uur, abrupt een einde. De 53-jarige Masolijn is even met de auto weggeweest en belt net voor thuiskomst zijn vriendin met het verzoek de poort voor hem te openen. Onmiddellijk nadat hij zijn Ford Raptor heeft geparkeerd, rolt Masolijn een tuinslang uit om de wagen schoon te spuiten. En dan gebeurt het. Een donkere gedaante duikt op uit het niets, vuurt enkele schoten af op de Brabander, rent er even snel weer vandoor en springt in een gereedstaande auto. De actie heeft nog geen halve minuut geduurd. Als Masolijns vriendin door een voorbijganger wordt gewaarschuwd, vindt ze haar vriend in een plas bloed op de oprit. Hij is twee keer geraakt. Eén keer in de rechterbil en één keer onder het linkeroog, het fatale schot. Want het is meteen duidelijk dat Masolijn de aanslag niet heeft overleefd. Een brutale liquidatie, zo stelt de politie even later vast. Gewoon op klaarlichte dag, midden in een woonwijk, alsof de daders een signaal wilden afgeven: al vlucht je naar het andere eind van de wereld, we krijgen je wel. In Masolijns auto vindt de politie een halve kilo cocaïne, drie telefoons, wat munitie en een kleine hoeveelheid cash geld."

Hoewel het nooit netjes is om je over iemands dood te verheugen, wordt het nieuws over Masolijns dood in een huis op de Veluwe met instemming ontvangen. En daar heeft Jeannette Pieper, de bewoonster van het huis, zo haar redenen voor. Ze kent Roland Masolijn, die vanwege de vorm van zijn kale schedel ook wel ‘Puntkop’ werd genoemd, maar al te goed. Hij is de man die volgens haar verantwoordelijk is voor de verdwijning van haar partner, de xct-handelaar Henk Vierwind. “Ik durf dat te stellen omdat ik alles wist van Henks doen en laten,” zegt Jeannette. “Van zijn contacten, zijn conflicten, zijn afspraken. En ook van zijn laatste afspraak. Met Masolijn.”

De zaak is weer in onderzoek door justitie en politie volgens de media.

Bekijk opsporingspagina
Bekijk 404 pagina politie
Bekijk mediabericht mobiele telefoons
Bekijk Panorama bronbericht


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me