Project Gerede Twijfel brengt nieuwe onderzoeksrapportage uit. Meerwaarde voor aanpak cold cases en vermiste personen.
In Nederland is het succesvolle Project Gerede Twijfel actief. Als de rechter iemand veroordeelt, kan hij er nooit helemaal zeker van zijn dat de veroordeling terecht is. Alle bewijs kent onzekerheid en dat geldt voor elke strafzaak. Dat betekent dat de rechter met elke veroordeling een zeker risico neemt dat hij iemand ten onrechte veroordeelt. En dus komen in elk rechtssysteem rechterlijke dwalingen voor. Een goed rechtssysteem is niet een rechtssysteem zonder rechterlijke dwalingen, maar een rechtssysteem waarin het aantal rechterlijke dwalingen zoveel mogelijk wordt beperkt. Ook in het Nederlandse rechtssysteem komen onvermijdelijk rechterlijke dwalingen voor. Voor het onderzoek van vermeende rechterlijke dwalingen is het Project Gerede Twijfel opgezet. In grote lijnen gebeurt in het project het volgende. Op verzoek van een veroordeelde, diens advocaat of een andere betrokkene wordt een zaak die een rechterlijke dwaling zou kunnen zijn in onderzoek genomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door groepen studenten onder leiding en supervisie van universitair medewerkers. Als het onderzoek nieuwe gegevens oplevert, wordt daarvan een rapportage gemaakt die bij voorkeur wordt gepubliceerd.
Dit project kent ook een absolute meerwaarde bij de aanpak van cold cases en vermiste personen. Uit de onderzoeksrapportages is lering te trekken voor wat betreft de onderzoeksmethode maar ook om de analyse en inventarisatie op te zetten van de stukken van overtuiging c.q. bewijsmiddelen. Het is voor coldcasespecialisten zeker een aanbeveling om de reeks van het Project Gerede Twijfel aan te schaffen als vakliteratuur.
Het project heeft recent het boek opgeleverd onder de titel "De dode in het dressoir": Op 11 januari 2010 werd de 44-jarige Eric Van Someren door familie en vrienden als vermist opgegeven bij de politiezone Buggenhout-Lebbeke. Twee maanden later werd zijn lichaam gevonden in het kanaal bij Ruisbroek. Hij was door harde slagen op zijn hoofd om het leven gebracht en om zijn enkel zat een afgebroken beugel van een handboei. Yves Hendrickx werd na een politieonderzoek van bijna zeven jaar vervolgd voor de moord op zijn vriend. Hij kreeg dertig jaar gevangenisstraf. Yves zou razend zijn geweest op Eric omdat Eric dieren had verwaarloosd op het erf waar zij samen een zelfvoorzienende gemeenschap zouden oprichten. Een gedegen analyse van het bewijs laat zien dat de veroordeling van Yves voor de moord op Eric allesbehalve sterk is. Yves zou wel eens onschuldig kunnen zijn.
Bekijk website Project Gerede Twijfel
Bekijk informatie over het boek