Publiek-privaatrechtelijke samenwerking tussen OM, politie en stichting is geen ontkomen meer aan. Subsidie, mensen en middelen.
Op het platform Cold Case Kennis Centrum is al eerder geopperd om een publiek-privaatrechtelijke samenwerking op te zetten tussen de Nationale Politie en een stichting die zich richt op cold cases en vermiste personen. Deze stichting kan worden gekoppeld aan een landelijk team en / of aan de eenheden van de Nationale Politie. Een zelfstandige rechtspersoon gefinancierd vanuit een subsidie en donaties met een coördinator die vrijwilligers aanstuurt. Vrijwilligers die een achtergrond hebben binnen politie, justitie, forensisch etc. In de Verenigde Staten zijn dit soort publiek-privaatrechtelijke officiële samenwerkingen inmiddels een vast onderdeel van de cold casecultuur. Zo speelt in de Verenigde Staten de volgende zaak waar de politie nauw samenwerkt met een cold casestichting.
Onsterfelijke hoop: Moeders zoektocht naar gerechtigheid leeft voort terwijl cold case-onderzoekers en non-profitorganisaties de onopgeloste moord op hun zoon aanpakken. Pijn vergeten is niet mogelijk. Er is geen manier om een kind te vergeten dat je in je lichaam hebt gedragen en waaraan je leven hebt gegeven. Dat geldt vooral als iemand zonder achting elke droom en hoop die je voor hem had, vernietigt door hem voor je huis neer te schieten. Janie Edwards is de moeder van Isaac Orozco. Haar 19-jarige zoon werd voor hun huis doodgeschoten. "Hij werd op 28 juli 2016 voor ons appartementencomplex doodgeschoten", zei Edwards. In tegenstelling tot veel moorden is er bewijsmateriaal op camera.
Volgens de rechercheur die de cold case in behandeling had, wordt aangenomen dat deze hier gevangengenomen man de schutter is. Maar volgens de autoriteiten was hij niet degene die een probleem had met slachtoffer Isaac Orozco over een meisje. “Ik weet wie, wie het leven van mijn zoon heeft genomen. Ik weet gewoon dat de politie er een video van heeft. Ik begrijp niet waarom er niet verder onderzoek naar is gedaan, of dat er iemand is binnengebracht voor ondervraging.” Edwards heeft te horen gekregen dat er nieuwe cold case-onderzoekers naar de zaak kijken. Dit nieuws heeft Janie nieuwe hoop gegeven dat gerechtigheid zal geschieden voor hun enige zoon. Janie Edwards zegt dat het zo moeilijk is omdat 7 jaar lang is om het allemaal opnieuw te moeten doen. En dan hebben we nog steeds geen gerechtigheid. En dat maakt het nog erger, omdat deze persoon nog steeds rondloopt.
Ook volgde goed nieuws dat "Project Absentis", een non-profitorganisatie bestaande uit gepensioneerde federale agenten, haar zaak zal behandelen en een brug zal vormen tussen de familie en het cold caseonderzoeksteam. Gepensioneerd FBI-agent Abel Pena is de uitvoerend directeur van Project Absentis. "We hebben haar ontmoet en we zijn toegewijd om die brug te zijn tussen families en de politie. Als dat betekent dat we daarheen moeten gaan om familie te ontmoeten, dan zullen we dat doen. Elke familie die een zaak als deze heeft, dient voor de afsluiting", zei Pena. En met nieuwe technologie die door wetshandhavers wordt gebruikt, kan dit de manier zijn om dit op te lossen, zoals Geo-Fencing, een digitale voetafdruk die wordt achtergelaten door elektronische apparaten zoals mobiele telefoons. "Er is genoeg om de mensen op de foto tijdens de schietpartij te kunnen identificeren. Er kan zeker nog veel meer worden gedaan op het gebied van Geo-Fencing. Het is aan de mobiele telefoonbedrijven of de informatie beschikbaar is", zei de gepensioneerde FBI-agent. Maar het enige instrument dat er nog is, zijn degenen die weten wie de schutter is en die hem mogelijk hebben gestuurd om Orozco pijn te doen. "De persoon op de foto weet wie hij is. Kom dus naar voren en neem contact op met de politie en geef hen afsluiting die deze familie verdient", zei Pena. "God geeft mij de kracht om het te doen. En ik doe het allemaal vanwege alle liefde die ik nog heb. En ik zal me altijd scheren voor mijn zoon, dat is wat mij de kracht geeft om het elke dag te doen.", aldus de moeder van het slachtoffer.
In de opsporingscommunicatie wordt duidelijk gemaakt dat het politiekorps gebeld kan worden, maar als men niet met de politie wil praten dan kan er anoniem contact opgenomen worden Project Absentis.
Het is nu afwachten op het departement van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie voor een initiatief tot het samenwerken met een non-profit organisatie die zich inhoudelijk bezig gaat houden met cold cases en vermiste personen.
Bekijk website Project Absentis
Bekijk mediabericht