Doorgaan naar hoofdcontent

Sleuths. Amateur-speurders. Ook in Canada succesvol. De vrouw die vermiste personen opspoort en onbekende doden identificeert.

Het fenomeen van "sleuths" ofwel amateur-speurders blijft het nieuws halen met succesverhalen. Toch iets waar justitie en politie in Europa rekening mee dienen te houden, daar vele ontwikkelingen in het buitenland toch ook voet krijgen in Nederland. ‘Unidentified Human Remains Canada’ is niet de meest pakkende naam voor een Facebook-groep. Maar voor oprichter Jan Guppy vormt het de kern van een persoonlijk initiatief om antwoorden te vinden over vermiste mensen in heel Canada – te beginnen met ongeïdentificeerde stoffelijke resten in mortuaria door het hele land. "We hebben al deze ongeïdentificeerde lichamen in Canada. Wie doet de vergelijkingen tussen vermiste personen en aangetroffen lichamen? Ik wil weten wie deze mensen waren", vertelde Guppy aan CTV News in haar huis in Laval in Canada. Momenteel staan in Canada 2.500 mensen vermeld als dood en ongeïdentificeerd of spoorloos vermist. Geavanceerd DNA geeft hoop om cold cases op te lossen, maar sommige Canadese politieagenten gebruiken het te weinig en te traag. 

Als ze volwassen zijn en er geen sprake is van kwaad opzet, treedt de politie niet altijd op – en dit is waar Guppy's werk begint. "Mijn eerste ding is onmiddellijk dat ik zeker wil weten dat er DNA is verzameld, familie-DNA en dat dit in de nationale database in Canada staat", legt ze uit. De nationale DNA-database van de RCMP is niet openbaar. Maar Guppy heeft voldoende contacten onder politie en lijkschouwers om snel aan informatie te komen. In veel gevallen leidt het tot antwoorden. 

Zo werd bijvoorbeeld het ongeïdentificeerde lichaam van een man drijvend voor de kust gevonden. Guppy deelde online afbeeldingen van zijn opvallende tatoeages, die uiteindelijk door een familielid werden herkend. 'Ik heb de FBI gebeld,' vertelde Guppy. "En de FBI raakte erbij betrokken, brachten een bezoek aan de familie en ze verzamelden DNA van de familie." Het was een wedstrijd. 

Jan Guppy speelde een rol bij het leggen van het verband tussen een vermiste Amerikaanse man en een lichaam ontdekt in Canadese wateren. Guppy's werk werd gemakkelijker na de verschillende rapporten over vermiste en vermoorde inheemse vrouwen, die de politie dwongen hun methoden te verbeteren. Maar Guppy's ongevraagde telefoontjes naar de politie zijn niet altijd welkom. "Veel van hen zullen een beetje boos op me worden, zoals 'wie denk je dat je bent', en ik zal zeggen: 'Ik ben degene die ervoor gaat zorgen dat deze zaak en deze plek wordt onderzocht." 

De baan is ook emotioneel uitdagend. De resultaten van haar zoektochten leiden vaker wel dan niet naar een lijk. En voor sommige gezinnen brengt het niet altijd een gevoel van afsluiting met zich mee, maar het biedt in ieder geval wel enkele antwoorden. 

Bekijk de Facebookpagina
Bekijk het mediabericht

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me