Iets elementairs navolging USA: Nederlands Online Cold Case Dashboard voor nabestaanden. Maar willen justitie en politie wel?
We weten het als maatschappij gewoonweg niet: Hoeveel cold cases en vermiste personen er nu precies zijn. De hele keten heeft geen idee. Ja, een schatting van aantallen, waarmee de minister van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer is gegaan. Daarmee is ook nog iets elementairs aan de hand, namelijk dat we als maatschappij ook geen idee hebben hoeveel nabestaanden er nog zijn in welke zaken. Ja, er zijn familierechercheurs die contact houden met nabestaanden. Maar ook daar is geen zicht op als maatschappij. Wel kennen we in Nederland een platform voor slachtoffers van een misdrijf van zaken na 2020. De slachtoffers kunnen via hun DigiD inloggen en vinden hier informatie over rechten als slachtoffer, de hulp die men kan krijgen en de diensten die de verschillende organisaties aanbieden. Ook zijn er antwoorden op veel gestelde vragen.
In Amerika gaat men inmiddels voortvarend te werk, nadat de Amerikaanse Senaat wetgeving heeft aangenomen waar op een landelijk niveau verplichtingen zijn gesteld aan de inrichting van de cold caseorganisatie en regels voor de uitvoering van de aanpak van cold cases. Een van de verplichtingen is dat de cold cases geregistreerd dienen te worden en de cold caseteams verplicht de nabestaanden op de hoogte moeten houden over de voortang.
Al in 2018 werd een aanvang gemaakt met het registreren van cold cases in samenhang met nabestaanden en vertegenwoordigers. Zeker in het westen van de Verenigde Staten zijn diverse politiekorpsen aan de slag gegaan met procesbeschrijvingen, zo ook de Chandler Police Department in Arizona. Zo werd een definitie vastgesteld, evaluatiecriteria zoals de verjaringstermijn, herziening van wetgeving, technologische overwegingen en vooruitgang, conditie en aard van het bewijsmateriaal. Ook praktische overwegingen als beschikbaarheid van slachtoffergetuigen, beschikbaarheid van hulpbronnen. Ook beschrijft met de cold case onderzoeksprocedures en wordt het cold caseteam verplicht om een cold case register aan te leggen en bij te houden. Belangrijkste is dat de nabestaanden en vertegenwoordigers via het platform op de hoogte worden gehouden en er uitgebreide dossierinformatie in wordt verwerkt.
Als ander voorbeeld heeft ook de City of Glendale op haar website een aparte omgeving gemaakt voor slachtoffers en nabestaanden in cold case zedenzaken:
In overeenstemming met regelgeving ARS 13-4271 is het register voor seksuele misdrijven bedoeld voor slachtoffers en geaccrediteerde familieleden of andere wettige vertegenwoordigers van een slachtoffer van een cold case zedendelict die in het register willen worden opgenomen. De registratie bij de Cold Case Registry voor seksuele misdrijven biedt:
In overeenstemming met regelgeving ARS 13-4271 is het register voor seksuele misdrijven bedoeld voor slachtoffers en geaccrediteerde familieleden of andere wettige vertegenwoordigers van een slachtoffer van een cold case zedendelict die in het register willen worden opgenomen. De registratie bij de Cold Case Registry voor seksuele misdrijven biedt:
- de contactgegevens van het slachtoffer, de familie en de wettige vertegenwoordiger van de Glendale Special Victim's Unit.
- informatie over eventuele nieuwe ontwikkelingen met de cold case.
- een manier voor registranten om contact op te nemen met de Glendale Special Victim's Unit als de registrant op de hoogte is van nieuwe informatie met betrekking tot de cold case.
Een soortgelijke database is die voor nabestaanden van slachtoffers in cold case levensdelicten. De cold caserechercheurs zijn verantwoordelijk voor elke moordzaak die een jaar of langer onopgelost blijft nadat deze is gemeld EN die geen levensvatbare en onontgonnen onderzoeksaanwijzingen heeft. In overeenstemming met richtlijn ARS 13-4271 is de Glendale Police Department Homicide Cold Case Registry bedoeld voor familieleden van slachtoffers of andere wettige vertegenwoordigers van een slachtoffer van een cold case levensdelict die in het register willen worden opgenomen.
Registranten ontvangen het volgende:
- de contactgegevens van de wetshandhavingsinstantie.
- informatie over eventuele nieuwe ontwikkelingen rond de cold case.
Theoretische en praktisch gezien is een dergelijk Nederlands Online Cold Case Dashboard voor nabestaanden en vertegenwoordigers vrij eenvoudig op te zetten. De enige belemmering zal zijn voor het departement, justitie en politie om een overzicht te krijgen van alle cold cases, dit te valideren om vervolgens de nabestaanden aan de zaken te koppelen. Daarnaast ontbreekt het nog aan specifieke wet- en regelgeving voor de verantwoording en verantwoordelijkheid van de minister binnen het proces van de verplichte aanpak van cold cases en vermiste personen.
Een serieuze vraag is wanneer een dergelijk Nederlands Online Cold Case Dashboard voor nabestaanden / vertegenwoordigers wordt geïmplementeerd. Een dergelijk dashboard is een ultiem controlemiddel op de kwaliteit van de aanpak van cold cases en vermiste personen.
Maar is dat iets wat justitie en politie wel willen?