Doorgaan naar hoofdcontent

WODC vertrouwt op informatie beleidsambtenaren departement Justitie & Veiligheid en Nationale Politie: Geen onderzoek nodig.

Het gaat goed met het (beleids)proces van de aanpak van cold cases en vermiste personen in Nederland. Dat is de conclusie van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Ergo, uit onderzoek blijkt dat het (beleids)proces van de aanpak van cold cases en vermiste personen simpelweg te ingewikkeld is. Eerder is al gebleken dat dit proces een van de meest ingewikkelde beleidsprocessen is. De oplossing is om als (centrale) overheid de handen in de zakken te houden, er niet te veel aandacht aan besteden en dan waait zoiets vanzelf wel over. Waar men op het departement aan voorbij gaat is dat er nabestaanden en professionals zijn die staan te popelen om deze zaken op te lossen. En veel van deze zaken zijn daadwerkelijk op te lossen met de nieuwste forensische technieken. 

Het probleem is echter dat de departementen niet over gaan tot een Programma, Project of Taskforce voor de aanpak van cold cases en vermiste personen. Resultaat: Door het gebrek aan mensen, middelen en geld overlijden nabestaanden zonder te weten wat er ooit met hun geliefde is gebeurd. Het moet duidelijk zijn dat de verantwoordelijke beleidsambtenaren nooit de minister van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer kan sturen met de mededeling: "We hebben er voor de nabestaanden en de professionals alles aan gedaan binnen onze mogelijkheden.". 

Het WODC is verzocht om wetenschappelijk onderzoek te doen naar een van de meest ingewikkeld beleidsprocessen binnen de overheid en maatschappij. Het antwoord van het WODC is: 

"De vraag over onderzoek naar cold cases en vermissingen hebben wij serieus besproken als mogelijke onderzoeksvraag. Het is besproken met verschillende beleidsmedewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waaronder met degene die cold cases in haar portefeuille heeft. Zij heeft ook met de Politie overlegd. Hun reactie is dat zij voor nu het idee hebben dat zij goed zicht hebben op de vraagstukken die spelen en dat de Politie daarmee aan de slag is. Het kan zijn dat in de toekomst nog behoefte ontstaat aan onderzoek, bijvoorbeeld door de aanpak in andere landen te onderzoeken. Mocht die onderzoeksaanvraag bij het WODC binnenkomen, dan nemen wij dat uiteraard mee bij het opstellen van onze onderzoeksprogrammering."

De beleidsambtenaren van het departement van Justitie en Veiligheid geven dus aan dat zij een goed zicht hebben op de vraagstukken die spelen. 
De politie heeft derhalve de beleidsambtenaren en daarmee de minister geïnformeerd dat men aan de slag is. 

Hoe kan het dan zo zijn dat de minister van Justitie en Veiligheid spreekt van iets meer dan 1700 cold cases?
Hoe kan het dan zo zijn dat de minister van Justitie en Veiligheid geen gevalideerde lijst heeft van deze cold cases? 

Het niet kunnen oplossen van cold cases en het vinden van vermiste personen ligt nagenoeg niet aan de Nationale Politie. Het is de centrale overheid, het departement van Justitie en Veiligheid samen met het WODC en de Inspectie Justitie en Veiligheid die zorgen voor een ongekende harde opstelling als het gaat om mensen, middelen en geld te geven om nabestaanden en professionals de antwoorden te geven in cold cases. 

Bekijk een eerder artikel over het WODC

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me