Advocaat hekelt "intensieve politieonderzoek" in cold case uit 2003. Verdachte via verwantschapsonderzoek geïdentificeerd.
Het Parool besteedt aandacht aan een bekende Amsterdamse cold case. ‘Onbekende man A.’ Zo stond de verdachte van de moord op Judy Pineda twintig jaar lang in de politiesystemen. Het levenloze lichaam van de 34-jarige Pineda werd in het voorjaar van 2003 gevonden in de bosjes bij het terrein van de inmiddels opgeheven voetbalclub Türkiyemspor in Nieuw-West. Pineda werd geboren als man, identificeerde zich als vrouw, en had nog geen geslachtsverandering ondergaan. Ze was afkomstig uit Ecuador en verbleef al enige jaren illegaal in Nederland. Ze verdiende haar geld in de prostitutie. Haar werkplek was de toenmalige tippelzone aan de Theemsweg in het Westelijk Havengebied. Ook gebruikte ze de nabijgelegen Seineweg, waar haar lichaam werd gevonden, als afwerkplek. Pineda bleek te zijn gewurgd. Ook had ze steekwonden in haar hoofd en handen.
In de omgeving van de plek waar haar lichaam werd aangetroffen vond de politie twee condooms met daarin DNA van de onbekende man A. Datzelfde DNA werd ook gevonden in de knieholte van het slachtoffer en op tissues met bloed. Verder werd een horeca-mes gevonden, waarop een DNA-mengprofiel werd aangetroffen. De moord ging de boeken in als een cold case. In 2015 heropende de politie de zaak. Afgelopen juli was er een doorbraak: via een DNA-verwantschapsonderzoek wist de recherche uiteindelijk, via de zogenoemde moederlijke lijn, een naam te plakken aan ‘onbekende persoon A’. Het bleek te gaan om de 42-jarige Murat K. uit Amsterdam-West. Twintig jaar na de moord werd hij opgepakt.
Murat K. ontkent elke betrokkenheid bij de moord. “Ik heb nooit seks gehad met prostituees langs de weg,” zo liet hij de rechtbank dinsdag tijdens een pro forma zitting weten. “Het is niet gebeurd. Ik kan het me niet herinneren. Ik kan me één ding wel herinneren: ik heb nooit iemand vermoord.” Advocate Feride Tosun benoemde dat de politie tijdens het onderzoek meerdere mannen als verdachte heeft aangemerkt. Zo is er DNA van meerdere mensen op de afwerkplek aan de Seineweg gevonden. Tosun vroeg om schorsing van de voorlopige hechtenis. Ze omschreef haar cliënt als een familieman zonder strafblad. Hij is inmiddels zijn baan kwijt. Daarnaast hekelde de advocaat het intensieve politieonderzoek. Zo kreeg haar cliënt op enig moment een briefje waarop stond: ‘Voor jou was het maar een hoer. Moet je niet wat uitleggen?’ Ook werden familieleden uitgebreid geobserveerd en afgeluisterd.
De rechtbank besloot dat Murat K. in voorarrest blijft. Op 13 december gaat de zaak verder.