Doorgaan naar hoofdcontent

Babylijkjes en vondelingen. Als minister, Openbaar Ministerie en Nationale Politie ergens moeten beginnen, dan zijn het kinderzaken.

Elke cold case of vermist persoon is belangrijk en mag nooit worden vergeten. Tot op heden is er geen zichtbaar beleid gepresenteerd door de minister, het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie. Ook de verantwoording (zie jaarverslagen) blijft sinds de oprichting van de Nationale Politie achterwege. Als maatschappij hebben "we" eigenlijk geen idee hoeveel en welke zaken er zijn. Gevalideerde informatie ontbreekt. Als de minister, het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie toch ergens met een prioriteit moeten beginnen, dan zijn het wel de kinderzaken, bijvoorbeeld de babylijkjes en vondelingen. Van december 2000 tot juli 2004 was een Landelijk Team Kindermoorden actief dat was opgericht voor het doen van onderzoek naar 13 destijds niet opgehelderde kindermoorden. Dit team is opgeheven nadat deze onderzoeken zijn verricht. 

Ondanks het succes, dat door minister Donner van Justitie werd onderkend, werd het team opgeheven. 'Het LTK heeft zijn missie volbracht', zei destijds Elly Florax van de politie Amsterdam-Amstelland, die formeel het woord voerde voor het LTK. Volgens haar stond reeds vanaf het begin vast dat het om een tijdelijk project ging. 'De korpsen moeten nu zelf alle cold-case-onderzoeken uitvoeren. We willen de expertise niet binnen een eliteclubje houden.' Achteraf bezien een ongelofelijk verkeerde inschatting, waardoor kennis en kunde snel verdween. 

Het platform ColdCaseZaken.nl besteedt aandacht aan diverse cold cases, waaronder zaken die nagenoeg niet meer een actieve aandacht hebben. ColdCaseZaken.nl besteedt aandacht aan de zaak Engel van 't Meer. Op donderdag 4 januari 2007 deden recreatiewandelaars bij het Engelermeer in Den Bosch een schokkende ontdekking. Ze stuitten aan de oever van het meer op een levenloos lichaampje van een baby, dat verpakt zat in een blauwwitte plastic tas van Albert Heijn. Het was duidelijk door iemand achtergelaten. Het meisje was niet meer in leven. 

Het is lastig om informatie terug te vinden over kinderzaken. Vaak genoeg is de zaak niet geactualiseerd en wordt een stand van zaken gemist, zoals bijvoorbeeld in hoeverre de forensische (biologische en digitale) zijn of worden toegepast. Met de huidige forensische DNA-technieken is er een grote kans dat de identiteit kan worden achterhaald, bijvoorbeeld door de genealogische mogelijkheden. De cold cases zijn niet in categorieën verdeeld op de opsporingspagina, iets wat de vindbaarheid kan vereenvoudigen. De meest ideale situatie zou een aparte website zijn, opgezet door een landelijk coördinerend team.  

Enkele andere zaken betreffen bijvoorbeeld: 

Is dit de complete lijst? Het meest zorgelijke is dat door het ontbreken van een gevalideerde lijst van kinderzaken er een grote kans is dat een persoon met de Gouden Tip de betreffende zaak niet kan vinden of op niet geactualiseerde informatie duidt. Een gemiste kans. 

De start van de uitvoering van nieuw beleid rond cold cases en vermiste personen zou moeten beginnen bij kinderzaken: een gevalideerde lijst. 

Bekijk mediabericht ColdCaseZaken
Bekijk Opsporingspagina Engel van 't Meer Nationale Politie
Bekijk eerder artikel over kinderzaken

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me