UPDATE Cold Case Cassandra van Schaijk onder de aandacht. Succesvolle Amerikaanse elementen in opsporingscommunicatie.
UPDATE 13-10-2023 Niña Weijers werd door gemeente Almere uitgenodigd om tijdelijk in de stad te wonen voor het project Almere Verhalen en als gastschrijver een boek te schrijven. Ze raakte geïntrigeerd door de zaak van Cassandra, die nooit werd opgelost maar ook nooit officieel werd gesloten. Ze sprak met leden van het politieteam, familie, vrienden en andere betrokkenen, en zag hoe ontwrichtend de invloed van een onafgemaakt verhaal kan zijn op de levens van iedereen die er deel van uitmaakt. De zaak van Cassandra bleek niet alleen frustrerend onopgelost, maar ook complex en veelkantig. Laverend tussen reportage, essay en detective, daarbij gegidst door de wereldliteratuur, weeft Niña Weijers een web van oude en nieuwe verhalen. Van vragen, en van onverwachte antwoorden.
Een ieder is van harte uitgenodigd voor de boekpresentatie van Cassandra van Niña Weijers op vrijdag 13 oktober in De Nieuwe Bibliotheek te Almere. Deze avond gaat de schrijver in gesprek met Stephan Sanders over het boek en zullen er meerdere sprekers aan het woord zijn.
Datum en tijd
Vrijdag 13 oktober, 19.00 inloop, 19.30 – 20.30 programma. Locatie: De Nieuwe Bibliotheek, Stadhuisplein 101.
Aanmelden kan via een e-mail naar Jan van Helden op jvanhelden@atlascontact.nl.
De schrijfster is ook te gast bij RTL Boulevard op zaterdag 14 oktober 2023 om 18:35 uur.
---------------------------------------------------------------------------
In de Verenigde Staten zijn in het recente verleden een groot aantal (succesvolle) (marketing)strategieën toegepast in de aanpak cold cases en bij vermiste personen. Cold cases zijn van een dusdanig belang, dat een serieuze, professionele en zakelijke benadering essentieel is om tot het beste resultaat te komen: de waarheidsvinding. De slachtoffers en de nabestaanden verdienen natuurlijk een maximale ondersteuning bij dit soort verschrikkelijke gebeurtenissen. Gebeurtenissen die generaties lang van invloed zijn. Het Openbaar Ministerie en de politie (sheriff-offices) in de Verenigde Staten staan "open" voor nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden in de opsporingscommunicatie. Zo worden al tijden met groot succes nabestaanden de tijd en ruimte gegeven om hun kant van het verhaal te vertellen, de speelkaarten met daarop de naam en foto van slachtoffers uitgedeeld in de gevangenissen en andere locaties, worden (digitale) billboards geplaatst, wordt intensief campagne gevoerd via (betaalde) advertenties op social media, samengewerkt met externe partijen als particuliere onderzoeksbureaus en non-profitorganisaties, aandacht gevraagd voor de cold cases op de verjaardag-, sterf- of verdwijningsdata van de slachtoffers, Artificial Intelligence en andere digitale technieken, en delen justitie en politie veel meer informatie uit het onderzoeksbureau. Het inkijken of ter beschikking stellen van delen van het onderzoekdossier heeft al vaak genoeg geleid tot nieuwe tips en oplossingen in zelfs hele old cold cases. Langzaam aan krijgt de opsporingscommunicatie in Nederland (in positieve zin) een Amerikaans tintje. Een goed voorbeeld is de verschrikkelijk trieste cold case van Cassandra van Schaijk. Nabestaanden, justitie, politie en de Peter R. de Vries Foundation hebben elkaar gevonden in een (marketing)strategie om de zaak van Cassandra zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen van het publiek. Via social media (o.a. Facebook) zijn betaalde geografisch gerichte advertenties geplaatst en de zaak wordt gepresenteerd op andere multimedia kanalen. Ervaren cold caseonderzoekers weten dat de theorie en vaak ook de praktijk uitwijst dat iemand over informatie moet beschikken, maar door welke omstandigheid dit niet kon of nog niet kan delen (geloof, culturele achtergrond, verslaving etcetera).
De enige manier is om de druk te verhogen door een maximale en zoveel mogelijk doorlopende aandacht voor de zaak. Een goede basis is hiervoor het concept van DBDGVD, ofwel wie is de doelgroep (DB, getuigen, verdachte), waar zit de doelgroep (DG geografisch, digitaal, fysiek) en wat is het "verdienmodel" (ofwel wat is het doel van de strategie, in dit geval natuurlijk de Gouden Tip). Nagenoeg alle elementen zijn in de huidige campagne toegepast. Wel zou nog een optie zijn om de campagne, mits dit (nog) niet is gedaan, om te zetten naar andere talen (Sarnami Hindoestani, Turks, Papiaments, Arabisch, Engels), gezien het signalement van de personen waar het slachtoffer het laatst mee is gezien. Ook is niet duidelijk of justitie en politie nog fysieke maatregelen hebben genomen, zoals het plaatsen van (QR)-billboards op diverse plekken om getuigen te bereiken. De ervaring leert dat tips uit de meest onverwachte hoek kunnen komen.
Cassandra van Schaijk werd voor het laatst gezien in de nacht van 23 op 24 maart 2007. Aan drie weken van onzekerheid kwam op 14 april een triest einde toen haar lichaam werd gevonden in de Noorderplassen. De toedracht van Cassandra’s dood is nog altijd niet opgehelderd, net zo min als wie daarbij betrokken kan of kunnen zijn geweest.
Het dossier is via de volgende links te bekijken