Doorgaan naar hoofdcontent

UPDATE: NEVER FORGOTTEN Cold Case Symposium biedt ondersteuning aan de families van het slachtoffer.

UPDATE 6-11-2023 In Nederland is het een nog onontgonnen gebied: een symposium rond cold cases en vermiste personen. Waar the-best-of-the-best subject matter experts hun kennis en vaardigheden laten zien, waar het politieke bestuur uitleg komt geven over het gevoerde beleid, in een zaal waar professionals en natuurlijk de nabestaanden samenkomen. Het departement van Justitie en Veiligheid heeft het tot op heden af laten weten om geld beschikbaar te stellen om een Programma of Taskforce op te richten rond het proces van de aanpak van cold cases en vermiste personen. In de Nederlandse media is het dood- en doodstil als het gaat om cold cases en vermiste personen. Nauwelijks zijn er berichten van de overheid over dit thema. En juist bij cold cases en vermiste personen is tijd een belangrijk element om te komen tot de waarheidsvinding. 

Elk jaar worden duizenden mensen vermoord of vermist in de Verenigde Staten, waardoor familieleden op zoek gaan naar antwoorden. Krystal Hans, assistent-professor forensische entomologie aan de Purdue University, en Ryan Backmann, oprichter en uitvoerend directeur van Project: Cold Case, waren mede-gastheer van het tweede Cold Case Symposium gericht op het bijstaan van de dierbaren van slachtoffers van onopgeloste gevallen van vermiste personen en moordzaken. De kern van het symposium was een oproep tot actie voor belangenbehartiging te midden van onzekerheid. Het evenement, gehouden op de Purdue University, nodigde de families van het slachtoffer, leden van de gemeenschap, wetshandhavers en studenten uit om middelen te delen, vragen te stellen en ondersteuning te bieden en een platform te bieden om de verhalen van dierbaren in een veilige omgeving te delen. Ongeveer 300 mensen woonden het evenement online of persoonlijk bij. 

“De feedback die we kregen van wetshandhavers, families en andere organisaties die aanwezig waren, was overweldigend positief”, zei Hans. Een dochter van een vermiste persoon nam contact op met Hans en Backmann om haar gedachten over de impactvolle dag te delen, waarbij ze commentaar gaf op hoe wetshandhavers en families van slachtoffers vaak met elkaar in conflict zijn. “Ik heb hoop dat de ‘bridge the gap’-beweging tussen gezinnen en wetshandhavers eindelijk enige vooruitgang boekt. Ik was zo onder de indruk van deze dag en dankbaar dat ik er deel van mocht uitmaken.” 

Op het symposium van dit jaar waren sprekers aanwezig van belangengroepen, rechtshandhavingsorganisaties, non-profitorganisaties en forensische experts, waaronder Brayden Johnson, een Purdue-student die als bijvak forensische wetenschappen studeert. Een voormalige student van de forensische cursus van Hans, die studenten een onopgeloste zaak in Indiana opdroeg om te onderzoeken, deelde zijn onderzoek naar de dood van Kokomo-moordslachtoffer Janet Shirar en benadrukte hoe medestudenten konden helpen bij het oplossen van zaken. “De meest waardevolle dingen die een student kan bieden aan een cold case-onderzoek zijn een nieuw stel ogen en een toegewijde hoeveelheid tijd om de zaak vanuit een ander perspectief te onderzoeken”, aldus Brayden. “Niet alleen kunnen nieuwe feiten en verbanden aan het licht komen, maar het onderzoeken van een cold case brengt de aandacht er ook op.” 

Na het symposium dacht Krystal Hans na over het belang van het geven van een stem aan families en nabestaanden. “Het Cold Case Symposium is anders dan veel andere cold case-evenementen, die meestal beperkt zijn tot wetshandhaving voor casusbeoordelingsdoeleinden en waar geen families en overlevenden bij betrokken zijn. Ons symposium vergroot de collectieve impact en biedt een veilige ruimte voor gezinnen om te delen, voor organisaties om informatie te verspreiden en voor het publiek om te leren over manieren om impact te hebben en mensen in nood te ondersteunen.” 

Om gezinnen in het hele land steun te bieden, verhuist het symposium elk jaar naar verschillende locaties. In 2024 zal het evenement plaatsvinden in Jacksonville, Florida, de thuisbasis van Project: Cold Case. “Onze stichting in Jacksonville zal de persoonlijke mogelijkheid van dit symposium openstellen voor onze nabestaanden”, aldus Backmann. “Zonder sensatiezucht, hernieuwde slachtofferschap of vereenvoudiging van traumatische gebeurtenissen zullen we degenen die hun geleefde ervaringen willen delen en degenen die onze steun, empathie en middelen nodig hebben, blijven aanmoedigen, onderwijzen en omarmen.” 

Bekijk mediabericht

-----------------------------

Ongetwijfeld zal deze Amerikaanse ontwikkeling ook ooit voet aan de grond krijgen in Nederland. Door de Verenigde Staten heen worden regelmatig grote symposia georganiseerd waar wordt geprobeerd de top uit de cold casecultuur als spreker op te laten treden. Een van de initiatieven is het volgende: Het departement Entomologie van het Purdue College of Agriculture in de Verenigde Staten zal op donderdag 12 oktober 2023 het tweede Cold Case Symposium organiseren in de Purdue Memorial Union. Het symposium van vorig jaar werd gehouden in Phoenix, Arizona, in samenwerking met de Arizona State University. Grote initiator is nu ook Project: Cold Case, een non-profitorganisatie die zich inzet voor families van onopgeloste slachtoffers van moordzaken. Het platform streeft ernaar deze families een platform te bieden om het verhaal van hun geliefde te delen in een veilige omgeving, gericht op het afstemmen van middelen en het mobiliseren van steun. 

Krystal Hans, assistent-professor forensische entomologie, zei dat de groep ernaar uitkijkt om het evenement in Purdue te organiseren. “We willen dat dit symposium voor iedereen beschikbaar is, inclusief studenten, zodat de gemeenschap verschillende manieren kan vinden om de slachtoffers en overlevenden te steunen die voor deze gevallen proberen te pleiten”, zei ze. Ryan Backmann, oprichter en uitvoerend directeur van Project: Cold Case, zei na een toespraak op het Cold Case Symposium 2022 in Arizona dat hij zich sterk genoodzaakt voelde om mee te doen als medeorganisator en een registratiesponsorprogramma op te zetten voor gezinnen die financiële steun nodig hebben om aanwezig te kunnen zijn. “Het is erg belangrijk voor ons dat gezinnen deze informatie kunnen verkrijgen zonder ervoor te hoeven betalen”, aldus Backmann. “Zelfs als ze virtueel zijn in plaats van persoonlijk, sponsoren we toch de registratie.” Sprekers die op het komende symposium staan gepland zijn onder meer:

  • Sarah Turney, pleitbezorgster en presentatrice van de podcast over echte misdaden ‘Voices for Justice’
  • John Callahan, Grundy County, Illinois, lijkschouwer
  • Brandon Johnson, plaatsvervangend hoofdlijkschouwer van Grundy County 
  • Tates Nunez en Shayna Richard, medeoprichters van de vrijwilligersorganisatie Light the Way Missing Persons Advocacy Project. 
  • Erin Kimmerle, auteur en forensisch antropoloog gevestigd in Tampa, Florida.
  • Joe Giacalone, gepensioneerde sergeant van de politie van New York en voormalig commandant van het Cold Case-team in de Bronx. 
  • Brayden Johnson, een junior aan Purdue’s College of Health and Human Sciences, met als bijvak forensische wetenschappen aan het College of Agriculture. 
  • een vertegenwoordiger van Qiagen, moederbedrijf van GEDmatch, een online dienst die autosomale DNA-gegevensbestanden van verschillende testbedrijven vergelijkt. 
  • Brad Schleppi, uitvoerend directeur van Season of Justice, een non-profitorganisatie die zich toelegt op het verstrekken van financiering aan onderzoeksinstanties om te helpen met DNA-analyseoplossingen. 
  • Loren O'Keeffe, oprichter en CEO van The Missed Foundation. 
Het plan voor het jaarlijkse symposium is om het evenement elk jaar in een nieuwe stad te organiseren, zei medeorganisator Hans, om informatieve sprekers naar gezinnen door het hele land te brengen. 

Bekijk mediabericht
Bekijk Project Cold Case

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me