Doorgaan naar hoofdcontent

Forensisch genetische genealogie wederom succesvol in cold case 1978. Broer slachtoffer sterft kort voor oplossing van de zaak.

In de 45 jaar sinds de 16-jarige Krisann Baxter gewurgd werd aangetroffen in de buurt van Whitworth University in de Verenigde Staten, had haar zaak de cold caserechercheurs met stomheid geslagen. "Worden de zaken moeilijker dan deze?" Dat zei politiechef Robert Sennette van het politiekorps Spokane County een maand na haar dood. “Niet heel veel.” Dat is tot recent, want het Sheriff’s Office van Spokane County kondigde aan dat ze de zaak hadden opgelost met behulp van genetische genealogie. Keith D. Lindblom, die op 11 april 1981 omkwam bij een brand, wordt verdacht van het verkrachten en vermoorden van Baxter. 

Twee medewerkers van een nutsbedrijf vonden het gedeeltelijk naakte lichaam van Baxter in de  schaduw van een groep bomen, een halve mijl ten noorden van Hawthorn Road tussen Division en Whitworth Drive op 4 oktober 1978. Steve Baxter, haar broer, die eerder dit jaar stierf, identificeerde haar lichaam. Ze studeerde aan de Joseph Jantsch High School (de huidige locatie van Spokane Public Montessori) en was ongeveer een week voordat haar lichaam werd gevonden van huis weggelopen. De toenmalige lijkschouwer Lois R. Shanks uit Spokane County zei dat Krisann Baxter ongeveer twee dagen voordat ze werd gevonden, werd vermoord. Ze had uitgebreide blauwe plekken en trauma aan haar longen en lever. Het was duidelijk dat ze een ‘extreem’ trauma had ondergaan en seksueel was misbruikt, zei Shanks. 

Tijdens de autopsie verzamelde Shanks mogelijke DNA-monsters. Dat bewijsmateriaal werd naar het Washington State Patrol Crime Laboratory gestuurd, maar de DNA-analyse stond nog in de kinderschoenen en er konden weinig tests worden gedaan. In 2006 werden de monsters teruggestuurd naar het misdaadlaboratorium voor verder onderzoek. Uit de resultaten bleek dat er DNA aanwezig was dat consistent was met Krisann Baxter en een “onbekende man”. Het mannelijke DNA-profiel werd ingevoerd in het Combined DNA Indexing System (CODIS), maar er kwam nooit een match tot stand. 

Onderzoekers konden niet weten dat haar moordenaar al dood was. Er kwam namelijk al wel een verdachte in beeld. Verdachte Lindblom had een gewelddadige geschiedenis. In juni 1975 werd hij gearresteerd en beschuldigd van het verkrachten van een 16-jarige lifter in Noord-Spokane. Hij pleitte schuldig aan mishandeling in augustus 1975 in ruil voor het intrekken van de aanklacht wegens verkrachting. Lindblom, die toen 26 was, handhaafde zijn onschuld en verklaarde dat hij alleen schuldig pleitte om een proces te voorkomen. Volgens The Spokesman-Review werd hij rond dezelfde tijd veroordeeld wegens het aanzetten tot prostitutie. Lindblom werd op 7 augustus 1978 vrijgelaten uit de gevangenis, twee maanden vóór de moord op Krisann Baxter. Het bleek dat Lindblom wel degelijk een person-of-interest bleek te zijn.

In 2020 heeft cold caserechercheur Mike Drapeau DNA-monsters uit de Baxter-zaak voorgelegd aan het misdaadlaboratorium voor aanvullend onderzoek. Vervolgens zijn de resultaten voor verdere verwerking naar Othram Inc. in Texas gestuurd. Genealogen van Othram identificeerden een waarschijnlijke familiale DNA-match. Het kind van Lindblom leverde DNA, waarvan door testen werd vastgesteld dat het een match was. Cold caserechercheur Drapeau overlegde met de aanklager van Spokane County, die het ermee eens was dat aanklachten tegen Lindblom gerechtvaardigd zouden zijn geweest als hij nog leefde. 

De zaak wordt nu wegens ‘uitzonderlijke omstandigheden’ afgesloten, aldus het persbericht, omdat de verdachte dood is. De dood van Lindblom werd als een ongeluk beschouwd. Het kantoor van de sheriff bedankte de familie van Krisann Baxter “voor hun geduld en hulp tijdens deze lange en moeilijke reis om haar moordenaar te identificeren.” 

Bekijk mediabericht


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me