Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe zit het nu precies met beleid opsporingscommunicatie OM en Nationale Politie in cold cases en vermiste personen? Kalender. Podcasts.

Het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie hebben wat proefballonnetjes gelanceerd die inmiddels volledig uit het zicht zijn verdwenen: 

  • de Cold Case Kalender
  • de Politie Podcast: Cold Cases
Vanaf 2021 was het plan dat de politie burgers met een gerichtere aanpak om tips vraagt in cold cases. Daarmee kwam ook direct een einde aan de coldcasekalender. Deze kalender werd sinds 2017 jaarlijks uitgedeeld in penitentiaire inrichtingen, TBS-instellingen en bij de reclassering. Ook lijkt het er op dat de Politie Podcast: Cold Case uit het zicht is verdwenen en de Nationale Politie besloten heeft hier niet verder mee te gaan. Vanaf januari 2021 zou de politie namelijk in plaats de Cold Case Kalender per zaak kijken naar de juiste aanpak om aandacht te vragen voor de onopgeloste zaken. Sinds dat nieuwe beleid is de aandacht, op een enkele zaak na, volledig verdwenen en staan cold cases volledig in de schaduw. Andere platforms als de Peter R. de Vries Foundation, ColdCaseZaken.nl en het Belgische Bureau van Meerbeeck hebben zich inmiddels gepositioneerd als het gaat om de opsporingscommunicatie, waar maar al te vaak blijkt dat zij zaken behandelen die al lang en breed zijn vergeten bij het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie. Door de aanpak blijken er toch vele tipgevers met succes zich eerder te melden bij deze platforms in plaats van bij de Nationale Politie. 

Toch is het goed om de bakermat van de Verenigde Staten te blijven volgen. Daar blijft men wel vasthouden aan een bepaald beleid en koers als het gaat om de opsporingscommunicatie. Niet alleen sleuths (amateurs-speurders) brengen een podcast uit, maar ook de opsporingsinstanties zelf blijven doorgaan met het uitbrengen van podcasts. De goede ontwikkeling is dat de Amerikaanse cold caseteams steeds meer informatie brengen in de media, in plaats van alleen maar informatie te halen. In de podcasts wordt steeds meer een completer beeld gebracht en uitgebreide informatie gedeeld met de luisteraars, waarop potentiele tipgevers beter op in kunnen spelen. 

Ook blijven de Amerikaanse cold caseteams volharden in de zogenaamde Cold Case Playing Cards, de speelkaarten die in alle gevangenissen en gerelateerde locaties worden uitgedeeld. De Nederlandse Cold Case Kalender is gebaseerd op dit Amerikaanse succes, wat overigens tot op heden nog steeds leidt tot Gouden Tips in Amerikaanse cold cases. 

Een voorbeeld is de podcast van Sherrif Carmine Marceno. Het Lee County Sheriff’s Office in Florida, Verenigde Staten heeft een nieuwe podcast uitgebracht: Seeking Closure, waarin rechercheurs enkele van de beruchtste cold cases van Lee County bespreken. Sherrif Marceno heeft duidelijk gemaakt dat hij er alles aan zal doen om te komen een waarheidsvinding in "zijn" cold cases en vermiste personen. In de hoop nieuwe aanwijzingen te vinden, zal deze podcast een breder publiek bereiken en hopelijk helpen om de families van slachtoffers van moordzaken in Lee County bepaalde antwoorden te geven rond de waarheidsvinding. 

Wat gaan het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie in 2024 nu precies doen als het gaat om de de Nederlandse Opsporingscommunicatie in cold cases? En zijn de podcasts van de Nationale Politie ook ten einde gekomen net als de Cold Case Kalender? 

Beluister podcast initiatief Sherrif Carmine Marceno
Beluister oude podcasts Nationale Politie
Bekijk persbericht beleid

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me