Doorgaan naar hoofdcontent

Ierse aanpak voorbeeld Nederlandse justitie en politie als het gaat om mediaoptreden, verantwoordelijkheid en verantwoording.

Ierland is een van de West-Europese landen die investeren in ook old cold cases. Daarnaast zoeken gardai en de gerelateerde diensten ook met regelmatig via persconferenties de media om het publiek uitleg te geven over de voortgang van cold cases, ook als er fouten zijn gemaakt in het onderzoek. De resultaten zijn ronduit verbazingwekkend wat er nog speelt in zo'n oude cold case. Gardaí (Ierse politie) zegt dat twee moorden meer dan 50 jaar geleden vier gezinnen hebben verwoest en nog steeds een impact hebben op de gemeenschap in Co Meath, gelegen in het noordoosten nabij Dublin. De 19-jarige Una Lynskey werd vermist terwijl ze naar huis liep nadat ze in Ratoath uit een bus stapte en op deze dag 52 jaar geleden, op 12 oktober 1971, werd vermoord. 

Drie lokale mannen, Martin Conmey, Dick Donnelly en Martin Kerrigan, werden door Gardaí ondervraagd over de moord op het slachtoffer en alle drie gaven aan onschuldig te zijn. Twee maanden nadat ze verdween, werd het lichaam van slachtoffer Lynskey op 10 december gevonden in de Wicklow Mountains. 

Een andere moord speelde ook nog mee rond die tijd. Negen dagen later werd namelijk slachtoffer Kerrigan ontvoerd en vermoord. De broers van het 19-jarige slachtoffer Lynskey, John en James Lynskey en haar neef John Gaughan, werden veroordeeld voor de doodslag van Kerrigan. Ze werden ieder veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. 

Ook in de zaak van het 19-jarige slachtoffer werden uiteindelijk daders veroordeeld. Daders Conmey en Donnelly zeiden dat ze gedwongen waren bekentenissen te ondertekenen en beiden werden toch uiteindelijk veroordeeld voor doodslag op het 19-jarige slachtoffer. De zaak van Donnelly werd echter vernietigd, terwijl Conmey drie jaar in de gevangenis doorbracht voordat hij werd vrijgesproken en zijn zaak een gerechtelijke dwaling werd verklaard. Gardaí ontkende misstanden tijdens zijn hechtenis, maar vorig jaar schreef Garda-commissaris Drew Harris een brief aan de heer Conmey waarin hij zijn excuses aanbood voor de pijn en het verlies dat Conmey had ervaren. 

Het resultaat is dat de moord op slachtoffer Lynskey nog steeds is onopgelost, terwijl de familie van voormalige verdachte Kerrigan zegt dat er een wolk van herinnering aan hem blijft hangen omdat hij ten onrechte van moord werd beschuldigd. 

Gardaí zei vandaag dat ze nog steeds geloven dat er mensen leven met informatie over de moorden. Het hoofd van het Serious Crime Review Team van Garda zei dat alle families zich zorgen maken en duidelijkheid nodig hebben. Hoofdinspecteur Des McTiernan zei dat de cold case-eenheid achttien taakomschrijvingen heeft opgesteld als onderdeel van haar onderzoek naar deze zorgen en de algemene beoordeling van de moorden. Hij zei dat het duidelijk is dat er een verband bestaat tussen de moord op slachtoffer Lynskey en de daaropvolgende wurgmoord op slachtoffer Kerrigan. De rechercheur wil niet zeggen of de acties van de gardaí hebben bijgedragen aan de moord op slachtoffer Kerrigan en of dit wordt onderzocht. Wel geeft hij aan "het een onderwerp is". 

De rechercheur zei dat ze iedereen zullen verhoren die bij het onderzoek betrokken is, inclusief getuigen, degenen die verklaringen hebben afgelegd en enkele van de gardaí die nog in leven zijn. Hoofdinspecteur McTiernan zei dat Gardaí gelooft dat de mensen in Ratoath hun eigen verhaal te vertellen hebben. Hij zei dat er op de avond dat slachtoffer Lynskey verdween, op Porterstown Lane wel tien auto's werden geïdentificeerd, waaronder een Ford Zephyr of Zodiac. Hij riep ook iedereen met informatie op om zich te melden en met Gardaí te praten. 

“De loyaliteit van mensen verandert, ze denken na over dingen, het is 52 jaar later, ik wil het goede doen voor de betrokken families”, zei rechercheur McTiernan. Hij zei ook dat het beoordelingsteam contact onderhoudt met de families en dat ze op de hoogte zullen worden gehouden. Commissaris Harris gaf het Serious Crime Review Team opdracht de zaken te beoordelen.

Bekijk mediabericht

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me