Langzaam aan komt begrip "cold case" meer in media in Nederland. Theatermaker behandelt cold case tijdens optreden.
Stap voor stap komt het begrip "cold case" meer in de media. Bekend natuurlijk van de uitzendingen van Peter R. de Vries en true-crime programma's op bijvoorbeeld Netflix. Een goede ontwikkeling want de oplossing van een cold case of het terugvinden van een vermist persoon is afhankelijk van media-aandacht. Het zorgt voor geld, mensen en middelen. Dit soort zaken mogen niet vergeten worden. Ook in de cultuursector doet het begrip "cold case" haar intrede. Hans Aarsman (1951) is schrijver en fotograaf. Hij is tentoonstellingsmaker en lid van een coldcaseteam – er zijn al zes zaken waaraan hij heeft meegewerkt heropend. Als fotodetective analyseert hij nieuwsfoto’s in zijn veelgelezen column in De Tijd. En iedere donderdag staat in de Volkskrant de Aarsman Collectie, waarin hij als een detective met een loep boven foto’s hangt. In zijn theatercollege doet hij aan de hand van nieuwsfoto’s uit de doeken hoe je van waarneming naar theorie gaat en weer terug. Ook behandelt hij een heuse cold case. Uit een waarneming een theorie afleiden is niet voorbehouden aan wetenschappers en detectives. Iedereen doet het de hele dag, zonder erbij stil te staan. Daarbij worden alleen zoveel kapitale fouten gemaakt, dat het volgens Hans Aarsman geen kwaad kan om dat proces eens onder de loep te nemen.
Een voorbeeld: Je kan de autosleutels niet vinden. Dat is een waarneming. Mijn lief heeft de auto mee. Dat is een theorie. Dan moet de auto niet meer in de straat staan. Zo check je de theorie. Je loopt naar het raam en ziet geen auto. Dus je theorie klopt…
“Je zult zien”, zegt Aarsman, “eenmaal bewust van hoe je van waarneming naar theorie gaat, wordt het leven er vrolijker op. Minder zorgen, minder poeha, betere ideeën, betere beslissingen.”
Bekijk website Hans Aarsman
Bekijk artikel over Hans Aarsman