Doorgaan naar hoofdcontent

Literatuur: Boek "Lay them to rest" is een kennismaking met de geschiedenis en evolutie van de forensische wetenschap.

Laurah Norton is de schrijver, onderzoeker en presentator van The Fall Line, een diepgaand onderzochte podcast over cold cases in het zuidoosten van de Verenigde Staten, en One Strange Thing, een show die onverklaarbare verhalen uit Amerikaanse nieuwsarchieven bekijkt. Voorheen was ze hoofddocent aan de Georgia State University, waar ze creatief schrijven, podcasting en digitale media doceerde. Norton publiceert sinds het midden van de jaren 2000 korte literaire fictie, voornamelijk in tijdschriften en bloemlezingen. Nu heeft de schrijfster een kroniek uitgebracht onder de volgende publicatie: 

Neem een fascinerende duik in de duistere wereld van de forensische wetenschap terwijl experts samenwerken om de identiteit van een onbekende vrouw te achterhalen door de snel evoluerende technieken te onderzoeken die worden gebruikt om de meest beruchte cold cases op te lossen. Fans van true crime-shows zoals CSI, NCIS, Criminal Minds en Law and Order weten dat als het erom gaat ‘de slechterik achter de tralies te krijgen’, je beste kans op succes neerkomt op de kracht van je bewijsmateriaal – en de forensische wetenschap die wordt gebruikt om dat te verkrijgen. Naast het TV scherm wordt forensische wetenschap al tientallen jaren gebruikt om zelfs de meest lastig op te lossen gevallen te helpen oplossen. In 2018 werd de beschuldigde Golden State Killer, Joseph DeAngelo, uiteindelijk opgepakt na een decennialang onderzoek dankzij een zeer recente techniek genaamd forensische genealogie, die sindsdien heeft geleid tot de afsluiting van honderden cold cases, waardoor de langverwachte gerechtigheid in het verschiet ligt. zowel slachtoffers als families. Maar als het gaat om het oplossen van deze ongelooflijk moeilijke gevallen, is forensische genealogie slechts het topje van de ijsberg – en veel lezers hebben geen idee hoe ver die ijsberg reikt.
 
Voor Laurah Norton was forensische wetenschap altijd meer een passie dan iets anders. Maar nadat ze hoorde over een verkeerd afgehandelde cold case uit de jaren negentig waarbij een vermiste tweeling betrokken was, werd ze tot actie aangespoord. Uiteindelijk creëerde ze een enorm populaire podcast en bouwde ze een platform dat hielp om brede aandacht en middelen voor de zaak te krijgen. LAY THEM TO REST bouwt voort op Laurah’s fascinatie voor deze onderzoeken en laat lezers kennismaken met de geschiedenis en evolutie van de forensische wetenschap, van de dodenmaskers die in het oude Rome werden gebruikt tot de 3D-gezichtsreconstructietechnologie die tegenwoordig wordt gebruikt. Laurah gebruikt de verhalen van echte John & Jane Does van over de hele wereld en onderzoekt ook hoe veranderende identificatiemethoden hebben bijgedragen aan het oplossen van de meest iconische cold cases. Onderweg zullen lezers ook zien hoe Laurah in realtime een zaak oplost met forensisch antropoloog Dr. Amy Michael, terwijl ze proberen de identiteit te achterhalen van ‘Ina’ Jane Doe, een vrouw wier hoofd werd gevonden in een gebied in 1993.
 
LAY THEM TO REST is meer dan alleen een kroniek van de geschiedenis van de forensische wetenschap, het is ook een eerbetoon aan het groeiende veld van experts, forensische kunstenaars en antropologen (met wie Laurah velen spreekt in het boek), die onvermoeibaar werken om een einde te maken aan deze problemen, deze onopgeloste gevallen. En natuurlijk vraagt dit boek zich af waarom sommige zaken onopgelost blijven, waarbij de nadruk wordt gelegd op de ‘vermisten’. De zaken die onze aandacht zo hard nodig hebben, maar die zo zelden krijgen.
 
Boeiend, informatief, hartverscheurend en hoopvol: LAY THEM TO REST is een diepe duik in de wereld van de forensische wetenschap, die lezers laat zien hoe ver we zijn gekomen in het oplossen van zaken en het vangen van moordenaars, en verheldert hoe ver we nog moeten gaan.


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me