Mede-grondlegger landelijk cold caseteam Frankrijk Jacques Dallest schrijft richtingbepalend boek. Aanrader Nederlandse professionals.
De criminele geschiedenis wordt gekenmerkt door smerige en wrede moorden, raadselachtige verdwijningen en vreemde zelfmoorden. Zo begint de inleiding tot het boek van Jacques Dallest, een van de grondleggers van het landelijke cold caseteam van Frankrijk gevestigd in Nanterre (Parijs). “Enigmatisch” en “vreemd” omdat deze zaken nooit zijn opgelost, de daders nooit zijn geïdentificeerd en de daders nooit zijn veroordeeld. Deze dossiers worden in goed Frans ook gewoon ‘cold cases’ genoemd. Het aantal seriedaders loopt in de tientallen en zijn vaak onbekend bij het grote publiek. Slechts enkele grote gevallen bleven onverklaard, zijn ingeschreven in de archieven van de rechtsgeschiedenis en geven altijd aanleiding tot debatten en vragen. Zoals de de Bruay-en-Artois-affaire, de Fontanet-affaire, de Grégory-affaire, de Boulin-affaire, of, meer recentelijk, de Chevaline-moorden. Maar hoe noemen we een cold case? Welke betekenis heeft deze Angelsaksische term in het Franse juridische landschap? Moeten we deze zaken nog wel heropenen? Hoe kunnen we na al die jaren een oplossing vinden?
In dit erudiete en goed gedocumenteerde essay maakt Jacques Dallest, voormalig onderzoeksrechter, aanklager en advocaat-generaal, de balans op van de kwestie zoals geen enkel boek dat eerder heeft gedaan. Hij gaf vele jaren les aan de rechtenfaculteiten van Lyon, Bordeaux en Chambéry, evenals aan de Instituten voor Politieke Studies van Lyon en Aix-en-Provence. Hij was ook universitair hoofddocent bij Sciences Po Grenoble. Hij heeft verschillende permanente educatiesessies geleid aan de National School of Magistrates (ENM), waar hij regelmatig spreker is. Daarnaast werkt hij bij de Nationale Politieacademie.
Dallest heeft een basis neergezet voor het proces van de aanpak van cold cases en vermiste personen in Frankrijk, wat direct een goed voorbeeld is voor Nederland om de uitvoering en de organisatie van de aanpak van cold cases en vermiste personen in Nederland (volledig) te herzien.