Doorgaan naar hoofdcontent

Amerikaanse Staten voeren grote snelheid cold case-wetgeving door in 2023 en 2024: Verplichte gevalideerde database en centralisatie.

Het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid is samen met het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie niet in staat om een gevalideerde lijst met slachtoffers rond cold cases te presenteren. Het resultaat is dat niemand precies weet wie de slachtoffers en nabestaanden zijn, hoe het met de nabestaanden is en in welke onopgeloste zaken zij voorkomen sinds de jaren '60 of  '70. In de Verenigde Staten heeft de Senaat cold casewetgeving ontwikkeld die is bekrachtigd door de Amerikaanse President. Wetgeving die er voor zorgt dat er meer transparantie komt over de soort en aantallen cold cases. Dit zorgt er voor dat in alle Staten met grote snelheid de nieuwe cold casewetgeving wordt doorgevoerd, waarbij het Openbaar Ministerie en de politie aan een groot aantal eisen moet voldoen binnen de uitvoering van de cold caseorganisatie. In Nederland is een concept Wet Verplichte Aanpak Cold Cases en Vermiste Personen ontwikkeld, echter het ministerie van Justitie en Veiligheid, de minister en de Tweede Kamer hebben nog geen inspanningen verricht om dit verder te ontwikkelen. Ondertussen is de informatie van het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie, waaronder de website, incompleet en gedateerd. Het gevolg is dat inmiddels nabestaanden zijn overleden zonder te weten wat er met hun geliefde slachtoffers is gebeurd en old cold cases ontstaan. 

De Staat Wyoming is wel daadkrachtig aan de slag gegaan als politieke laag. Afgelopen maand heeft de Staat in de Verenigde Staten gevolg gegeven aan de uitvoering van het landelijke beleid rond het proces van cold cases en vermiste personen. De Joint Judiciary Committee heeft een wetsvoorstel ingediend voor de zittingsperiode van 2024, dat de Wyoming Division of Criminal Investigation (DCI) zal verplichten een cold case-database te ontwikkelen en te onderhouden. 

In de Amerikaanse Staat Wyoming zijn ongeveer 150 cold casemoorden die teruggaan tot 1965, zei DCI-commandant Ryan Cox tijdens de bijeenkomst. Een ‘cold case’ wordt beschouwd als een misdaad die onopgelost blijft nadat deze bij de wetshandhaving is gemeld en die geen levensvatbare en aanwijzingen heeft, maar die open blijft in afwachting van nieuw bewijsmateriaal. Er is bijvoorbeeld één lokale cold case uit 1985, die onlangs nationale aandacht trok. De populaire misdaadpodcast ‘Serial’ concentreerde zich dit jaar op de 22-jarige studente Shelli Wiley, die op brute wijze werd vermoord in Laramie. Maar “de realiteit hiervan is” dat er in heel Wyoming waarschijnlijk een aantal cold cases zijn waarvan wetshandhavingsinstanties niet eens weten dat ze bestaan, omdat “ze al zo lang als cold zijn aangeduid”, zei DCI-directeur Ronnie Jones tijdens de bijeenkomst. “Ik denk dat het [de database] zou helpen voorkomen dat cold cases nog kouder worden omdat ze worden vergeten.” zei Jones. 

Het wetsvoorstel vereist niet alleen de ontwikkeling van een database, maar vereist ook dat wetshandhavingsinstanties in de staat die over cold case-informatie beschikken, deze aan DCI verstrekken. De divisie heeft al een database voor vermiste personen aangelegd, maar sommige mensen die langdurig vermist zijn, zouden ook als een cold case worden beschouwd. Het zou ook onopgeloste seksuele misdrijven en ongeïdentificeerde menselijke resten omvatten. Wetshandhavers zouden een verbeterde versie met alle gegevens kunnen bekijken, terwijl burgers beperkte details krijgen om te voorkomen dat ze het publiek ‘shockeren’ met pijnlijke details, zei Cox. 

Een groot voordeel is verantwoordelijkheid, zei Jones. Het kan zo simpel zijn als iemand in Utah die een verband vindt met een koude zaak in Wyoming. Verschillende omliggende staten beschikken al over databases. De commissie stelde een krediet van $ 150.000 voor voor de database en het onderzoek, maar er waren zorgen over de kosten van ontwikkeling en onderhoud. Er werden ook enkele vragen gesteld over de mate waarin het kan zijn om van wetshandhavingsinstanties te eisen dat ze tientallen jaren aan zaken onderzoeken.

“Terwijl we het over geld hebben, en het lijkt heel veel geld, denk er dan eens over na of een van die slachtoffers een familielid was, of iemand van wie je hield en om wie je gaf”, zei vertegenwoordiger Art Washut. “Het idee dat iemand deze moord of aanranding heeft gepleegd, of dat een familielid zojuist is verdwenen… en de zorgen dat ze gewoon zijn vergeten.”

De commissie keurde het wetsvoorstel met 11-3 stemmen goed. Op korte termijn zal een database met gevalideerde gegevens over cold cases worden gepubliceerd op het internet. 


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me