Amerikaanse successtory continues: Container gedumpte onbekende vrouw in koffer geïdentificeerd via genealogische technologie.
In de Verenigde Staten is, zoals al eerder is vermeld op het platform Cold Case Kenniscentrum, sprake van een forensische genetische genealogie-tsunami als het gaat om de opgeloste zaken. Het Openbaar Ministerie is een proef begonnen met twee zaken nadat dit is getoetst door een rechter-commissaris medio 2023. Natuurlijk heeft dit te lang op zich laten wachten en uit stukken op grond van de Wet Open Overheid blijken het departement van Justitie en Veiligheid en de privacywetgeving vertragende factoren te zijn om forensisch genetische genealogie daadkrachtig door te voeren als opsporingsmiddel. Nabestaanden, het NFI en opsporingsdiensten hebben het nakijken en zullen de proef van het Openbaar Ministerie af moeten wachten. Vanuit de centrale overheid hoeft men voorlopig geen actieve medewerking te verwachten.
Ondertussen gaat het succesverhaal van de forensisch genetische genealogie door in de Verenigde Staten: Georgia Bureau of Investigation (GBI) in de Verenigde Staten heeft menselijke resten geïdentificeerd die op 14 februari 1988 in een afvalcontainer in Jenkins County zijn gevonden, als Chong Un Kim, uit Hinesville, Liberty County, Georgia. Kim was 26 jaar oud toen ze werd gevonden. Chong Un Kim kwam in 1981 vanuit Korea naar de Verenigde Staten en woonde jaren in Hinesville, Georgia voordat ze in 1988 stierf. Op zondagmiddag 14 februari 1988 ontving de GBI een verzoek van het Jenkins County Sheriff’s Office om te helpen bij een onderzoek naar de dood. Het slachtoffer, omwikkeld met plastic en ducttape, werd gevonden in een grote nylon koffer die in een afvalcontainer net ten noorden van Millen, Georgia in Jenkins County was geplaatst. Het slachtoffer was al vier tot zeven dagen dood. De doodsoorzaak was verstikking.
Gedurende het hele onderzoek werden vingerafdrukken en tandheelkundige gegevens van het slachtoffer vergeleken met andere vermiste personen uit het hele land. Een forensisch kunstenaar van GBI maakte een schets van hoe de persoon er mogelijk uitzag, die onder het publiek werd verspreid. Het National Missing and Unidentified Persons System (NAMUS) heeft een zaak geopend. Het National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) heeft ook een door de computer gegenereerde schets gemaakt en verspreid. Naarmate de DNA-technologie in de loop der jaren vorderde, diende de politie opnieuw bewijsmateriaal in bij het GBI Crime Lab voor aanvullend onderzoek. Analisten vonden DNA op de ingezonden items, maar de verkregen profielen kwamen niet in aanmerking voor opname in de CODIS DNA-database.
In 2023 begon de GBI samen te werken met Othram, een bedrijf dat geavanceerde DNA-testen gebruikt om zaken op te lossen. Othram, Inc., gevestigd in The Woodlands, Texas, is toonaangevend in het gebruik van Forensic-Grade Genome Sequencing om uitgebreide genealogische profielen te ontwikkelen. De GBI stuurde forensisch bewijsmateriaal naar Othram, Inc. Op basis van het DNA leverde een genealogisch onderzoek aanwijzingen op die leidden tot de identificatie van Kim. De GBI bracht de familie van Kim in oktober 2023 op de hoogte van de identificatie.
“Project Justice” financierde het DNA-onderzoek. De GBI vraagt iedereen die Chong Un Kim kent, of informatie heeft over deze zaak, contact op te nemen met de GBI.
Nabestaanden in Nederland zullen (wederom) geduld moeten hebben als het gaat om de toepassing van de forensische technieken. De proef van het Openbaar Ministerie is de eerste stap naar de waarheidsvinding en de toepassing van de techniek in Nederland.