Doorgaan naar hoofdcontent

Australische journalist specialist in cold cases meedogenloos kritisch op justitie en politie. Bizarre ontdekking: Serie Blacklist.

Kent u de serie Blacklist met James Spader? En waarom kritische journalisten zo ontzettend welkom zijn bij de aanpak van cold cases en vermiste personen? Lees dan verder. Australië is een van de landen, naast de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Zweden, Ierland en Duitsland waar een daadkrachtig beleid wordt gevoerd rond de aanpak van cold cases en vermiste personen. Met grote regelmaat worden cold cases in de publiciteit gebracht waarbij 1miljoen Australische dollars klaar ligt voor de Gouden Tip. Het nieuwe beleid zorgt voor nieuwe ontwikkelingen in de cold cases van Australië. 

Deze nieuwe cold casecultuur levert ook meer media-aandacht op en ontwikkelen journalisten zich echt tot specialisten. Een bijzondere journalist moet zeker worden genoemd, namelijk Ben Harvey die meedogenloos kritisch kan zijn op justitie en politie. Ben Harvey werkt sinds 1999 als journalist. Zijn vroege carrière bij The West Australian omvatte stukken misdaadverslaggeving en politieke journalistiek. Hij werkte in Londen voor regionale en nationale titels voordat hij in 2006 terugkeerde naar West Australie. Sindsdien bekleedde hij de functies van nieuwsredacteur, stafchef, politiek redacteur van de staat en redacteur van groepszaken bij The West Australian. In zijn huidige rol als hoofdverslaggever concentreert hij zich op misdaadrapportages. 

En nu komt het ongelofelijke in een Australische cold case: Harvey onthult bizarre verbanden tussen een van de meest beruchte mysteries van Australie, de moord op Sharon Fulton en een Hollywood-serie met James Spader in de hoofdrol. In het YouTube filmpje (vanaf 3:50) aan het einde van dit artikel legt Harvey het verband uit. 

Het gaat om de zaak Sharon Fulton. De echtgenoot van slachtoffer Sharon Fulton is, wiens verdwijning in 1986 een van de beruchtste cold cases van West-Australië (WA) is, beschuldigd van moord op haar. De 77-jarige Maxwell Robert Fulton die nu Raymond Reddington heet, verscheen enkele dagen geleden voor de Perth Magistrates Court nadat hij door onderzoekers van de speciale cold case unit was beschuldigd van opzettelijke moord. Het is 37 jaar geleden dat het slachtoffer, moeder van vier kinderen, vermist werd uit haar huis in Duncraig, waar ze op 18 maart 1986 voor het laatst werd gezien. 

Het lichaam van het 39-jarige slachtoffer is nooit gevonden. De heer Reddington, die nu een rolstoel gebruikt, verscheen via een videolink van Perth Watch House en werd vertegenwoordigd door een advocaat. Op de vraag of hij de aanklacht tegen hem begreep, zei hij: “Ik heb niets gekregen, geen papieren of zoiets.” Zijn borgtocht werd niet in overweging genomen en hij werd in hechtenis genomen om op aanstaande 22 november voor de Stirling Gardens Magistrates Court te verschijnen. In een toespraak tot de media zei Darryl Cox, rechercheur van politie van WA, vrijdagmiddag dat het een belangrijke dag was voor de overlevende familie van mevrouw Fulton. ‘De impact van haar verdwijning op haar kinderen is verschrikkelijk geweest’, zei hoofdinspecteur Cox. “Ze hebben 37 jaar zonder moeder gezeten en nu is hun vader gearresteerd, dus het is een heel moeilijke tijd voor de familie en ze zijn die informatie aan het verwerken."

“Ik heb vanochtend persoonlijk met een van Sharons kinderen gesproken en hoewel hij van streek was, zei hij dat hij veel vertrouwen had in het rechtssysteem. “De afgelopen 37 jaar hebben familie en vrienden naar antwoorden gezocht en we hopen vandaag dat ze antwoorden hebben.” De politie van West-Australië en de deelstaat loofden in mei een beloning van 1 miljoen dollar uit voor alle informatie die zou leiden tot een veroordeling in het cold case-onderzoek. Slachtoffer Fulton en verdachte Reddington trouwden in 1967 en verhuisden begin jaren tachtig vanuit Brisbane naar Perth. Hun zoon Heath Fulton, die drie jaar oud was toen zijn moeder verdween, vertelde in maart aan The Sunday Times Magazine dat hij wilde dat de waarheid aan het licht zou komen, hoe pijnlijk dat ook zou zijn. 

“Er is niets meer dat ik wil in het leven dan de waarheid over wat er met mijn moeder is gebeurd”, vertelde de zoon aan de media. “Wat we nodig hebben is haar tot rust brengen en verder gaan, wetende dat we haar lichaam kunnen laten rusten en een plek hebben waar we haar kunnen bezoeken. “Degene die bij haar dood betrokken was, heeft de afgelopen 37 jaar geleefd in de wetenschap dat ze mijn broers en zussen en mij zoveel pijn en marteling hebben bezorgd door niet te weten wat er met onze moeder is gebeurd. Die persoon zou nu oud zijn. Ze hebben de kans om ons wat troost te bieden door de waarheid te vertellen.”

Bekijk mediabericht
Profiel Ben Harvey



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me